הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
דף הבית >> מזון+ כתבות >> משבר רודף משבר
משבר רודף משבר
 
שלושה מנהלים בכירים בענף המזון הישראלי מנתחים עבור מזון+ את מצב הענף בארץ, על רקע המשברים הכלכליים הגלובאליים של השנה האחרונה. בשורה התחתונה: יש לחשוש, אך בהחלט אין כל סיבה לפאניקה. ראיונות בלעדיים למזון+
 
 
 
 
חיים פלטנר
 
 המשבר הכלכלי, שמקורו במשבר האשראי, נוחת על תעשיית המזון שלנו, שעדיין לא נחלצה ממשבר מחירי הסחורות. אותו משבר, שגרם רק לפני כשנה וחצי לעליות חדות במחירי חומרי הגלם לתעשיית המזון, ובעקבותיו נאלצנו לשלם יותר, לעתים גם בעשרות אחוזים, תמורת המזון שאנו אוכלים. פגעי האקלים וכן כשלים שאפיינו במשך עשרות שנים את הסחר העולמי במוצרים החקלאיים, כל אלה, בתוספת התייקרות הדלק - גרמו למשבר המחירים בתחום הגרעינים ומוצרים חקלאיים נוספים. משבר, שגם כיום מדיר שינה מעיניהם של תעשיינים רבים. דומה שהשפעתו מדאיגה לא פעם את תעשייני המזון יותר מן המשבר הכלכלי האחרון.
ביטוי לכך, ניתן בראיונות שקיימנו עם שלושה תעשיינים:  גזי קפלן, מנכ"ל קבוצת אסם נסטלה, ליאורה בירנהק-מרקוס, הבעלים ומנכ"לית מנעמים, יצרנית מוצרי וופלים ויעקב מלאך, הבעלים והמנכ"ל של חברת אחוה, העוסקת בייצור חלבה, טחינה ודברי מאפה. ראשית, שאלנו את השלושה, כיצד להערכתם ישפיע המשבר הכלכלי האחרון על תעשיית המזון שלנו.
 
יגדל הביקוש למוצרים זולים ועממיים
 
גזי קפלן מתבטא בנושא זה במידה רבה של אופטימיות. "תעשיית המזון - אומר קפלן - היא תעשייה מאד יציבה, ולכן אינני צופה השלכות מרחיקות לכת למשבר הזה. עם זאת ברור, שהמשבר עשוי ליצור האטה בשיעורי הצמיחה של המשק הישראלי, האטה שעלולה בשוליים להשפיע גם על ענף המזון. בהחלט תיתכן ירידה מסוימת בצריכת מוצרים יותר יקרים, ובמקביל מעבר לצריכת מוצרים עממיים ויותר זולים. בסך הכל, הכלכלה הישראלית היא כלכלה איתנה, וההשפעה על המשק הישראלי ודאי לא תהיה גדולה".
יעקב מלאך איננו מודאג במיוחד מן המשבר הנוכחי, לפחות לגבי החברה שבניהולו. "בשלב זה אינני צופה פגיעה בענף שלנו" – מדגיש מלאך. "יתכן מאד שגוף מסוים ייפגע ויקרוס כתוצאה מקשיים פיננסיים. במהלך 40 שנות עבודתי בענף כבר עברנו אין סוף משברים, ונוכחתי לדעת כי גם במצבים קשים גרף המכירות שלנו לא רק שלא ירד, לעתים קרובות אף עלה במצבים כאלה". מלאך מסביר, כי העובדה שהמפעל בבעלותו מייצר מוצרים בריאים וזולים יחסית, מקנה לו יתרון בעיתות משבר. בכל מקרה, הוא איננו צופה ירידה בצריכת המוצרים שלו בתקופה הקרובה. כבעלים של המפעל, משבר האשראי איננו מטריד אותו במיוחד. כיוון שמעולם לא נטל אשראים בבנק, הוא איננו חושש מן הרגע שבו הבנקאי שלו יחמיץ פנים ויסרב להגדיל לו את האשראי. "אם קיים חשש שמשבר האשראי יעיק על הענף, הרי בכל מקרה נחוש בכך בעוד חודשיים- שלושה" - הוא מדגיש. "אז יגיע מועד הפרעון של צ'קים שנתנו לנו לקוחות שונים, ואז גם נדע אם נגרם לנו נזק כלשהו בעקבות המשבר הזה".
גם ליאורה בירנהק-מרקוס אינה חוששת כיום מירידה בהיקף המכירות שלה בארץ. הוופלים שלה נחשבים למוצר בסיסי וזול יחסית ומניסיונה היא יודעת, כי דווקא בעיתות משבר, כאשר הצרכנים שמים יותר דגש על המחיר, הוופלים שהיא מייצרת זוכים לביקושים גדולים יותר. "המפעל שלנו קיים כבר 59 שנים ועבר לא מעט משברים במשק הישראלי – היא מדגישה – ומסתבר כי דווקא בתקופות כאלה מחזור המכירות שלנו לא נפגע. החשש העיקרי שלנו הוא מקריסה של לקוחות ואנשי עסקים שלא יצליחו להתמודד עם מצוקת האשראי".
 
חשש לחברות ממונפות
 
כאשר נשאל מנכ"ל קבוצת אסם, האם מצוקת אפשרית בתחום האשראי איננה מטרידה אותו, הוא ממהר להדגיש, כי אסם היא חברה עם חוסן פיננסי גדול מאד. עם זאת, הוא מזכיר כי במשק הישראלי ישנן חברות ממונפות מאד ושם עלולות להתעורר בעיות, במיוחד לאחר הירידה החדה בערכן של חברות רבות.
גזי קפלן איננו סבור, כי בעקבות המשבר הכלכלי תיאלץ אסם לשנות תכניות אסטרטגיות שלה ובכוונתה להמשיך ולהשיג יעדים שקבעה לעצמה, להמשיך ולצמוח תוך שיפור הריווחיות. המהלכים האלה, הוא מדגיש, צריכים להיעשות תוך זהירות בכל הנוגע לרמת ההוצאה של החברה. "קרוב לודאי – אומר גזי - שבתקופה הקרובה נראה מעבר ממוצרים יקרים למוצרים זולים. לאסם מגוון רחב של מוצרים במחיר שווה לכל נפש, והיא תציע לצרכנים פתרונות מתאימים.בהתאם לכך. מכל המקום, לאחר החגים נקיים בחברה הערכת מצב מדוייקת יותר וניערך בהתאם".
מה באשר ליצוא? האם המשבר הנוכחי יביא להקטנת היצוא של תעשיית המזון הישראלית לחו"ל? גם בנושא זה גזי קפלן איננו מוטרד במיוחד, ואולי תורמת לכך העובדה שלאסם יש כיום גם גב רחב בדמות נסטלה העולמית, שלה 51% מקבוצת אסם. "אני חושב שתושבי העולם ימשיכו לאכול – הוא מדגיש - וזהו יתרונן הגדול של תעשיות המזון, חברות המזון הן בדרך כלל חברות יציבות, וזה בא גם לידי ביטוי בשוק ההון שלנו. החברות הללו פחות מושפעות ממשברים מסוג זה שפוקד כיום את הכלכלה העולמית". קפלן סבור, שמה שמשפיע יותר על היצוא הם שערי המטבעות, והוא עדיין מצפה להתחזקות של המטבעות השונים מול השקל. להערכתו, התהליך הזה ייקח עוד זמן, אבל זהו הגורם שמשפיע בעיקר על היצוא. "ככלל – אומר מנכ"ל קבוצת אסם - אינני צופה ירידה בביקושים".
 
השוק האמריקאי מועד לפגיעה
 
ליאורה בירנהק פחות אופטימית בכל הנוגע ליצוא. קרוב ל-15% מתפוקת המפעל שבבעלותה מיועדים ליצוא, ברובם לארצות הברית. "מיתון חריף בארצות הברית עלול לפגוע בלקוחות שלנו – סיטונאים ורשתות שיווק, וזה כמובן יפגע ביצוא שלנו", אומרת ליאורה. "אם נוסיף לכך את המכות שספגנו כמו יצואנים רבים עקב חולשת הדולר, מטבע שספק אם יתאושש בקרוב, נקל להבין שמצבם של היצואנים לארצות הברית איננו פשוט כלל וכלל".
מפעל אחוה מייצא כרבע מכלל תוצרתו, חלק ניכר ממנה מגיע לשוק האמריקאי, והקולות שהוא שומע מכיוון השוק הזה, אינם מבשרים טובות. " בשיחה שקיימתי עם כמה מפיצים שלנו, נאמר לי שהמצב שם קשה מאד והם צופים האטה במשק האמריקאי. באופן אישי קשה לי להאמין שהיצוא שלנו ייפגע, שכן גם שם ודאי יצרכו יותר מוצרים בריאים וזולים כמו טחינה וחלבה", אומר מנכ"ל אחוה.
 
 
בשלב זה – לא משנים תכניות
כבר הזכרנו את העובדה שקבוצת אסם מתכוונת לממש את כל תכניות הפיתוח שהתוותה לעצמה. נזכיר, כי השנה רכשה הקבוצה חברה אמריקאית העוסקת בייצור סלטים, באמצעותה היא מתכוונת לחדור לשוק האמריקאי עם סלטי צבר. באחרונה אף רכשה 51% מחברת מטרנה הישראלית, העוסקת בייצור תחליפי חלב אם לתינוקות. נראה שבאמתחתה תכניות נוספות להרחבת פעילותה הבינלאומית.
 
לחברת מנעמים, הנחשבת בארץ לחברה בסדר גודל בינוני, תכניות השקעה פחות יומרניות. בתחילת השנה השקיעה החברה סכומים ניכרים במיתוג מחדש של מוצריה וברכישת ציוד חדיש, "מהלך חיוני ביותר שהוכיח את עצמו, זו היתה הדרך היחידה לשרוד בשוק תחרותי", אומרת המנכ"לית ליאורה בירנהק. במנעמים התכוונו לבצע שלב נוסף בתכנית ההשקעות, אולם עתה, ישקלו מחדש את התכנית, בעיקר לנוכח התייקרות צפויה של האשראים הבנקאיים. " בתקופה כזאת צריך להיזהר יותר מתמיד מכל תכנית גדולה וגרנדיוזית", מדגישה ליאורה.
 
 יעקב מלאך והוא נחוש בדעתו להמשיך בתכניות הפיתוח וההרחבה של אחוה. הוא מזכיר, כי בחמש השנים האחרונות גדל פי חמישה היקף המכירות של החברה ובימים אלה ממש אמורות להתחיל עבודות הבנייה להקמת מבנה חדש לחברה באריאל, בהשקעה של 12 מיליון דולר. מבנה זה יחליף את המבנה הישן בברקן. "אצלנו העסקים כרגיל, ומה שמטריד אותנו יותר הוא משבר הסחורות, זה מפחיד מה שקורה בתחום הזה"- מדגיש יעקב מלאך.
 
"צונאמי החליף צונאמי"
 
מלאך עובד בחברת אחוה זה 40 שנה, ומעולם לא חזה בתנודות כאלה חריפות במחירים של חומרי הגלם, כפי שראה בשנתיים האחרונות. "מחיר הסומסום, שהוא חומר הגלם העיקרי לייצור טחינה, עלה בתקופות מסויימות בשיעור של עד 300 אחוזים! באחרונה ירדו מחירי החיטה והשמן, אבל הסוכר דווקא התייקר. איך זה יימשך ומה יקרה בעתיד- איש איננו יודע וקשה מאד לעבוד באוירה כזאת של אי ודאות", מסכם את המצב יעקב מלאך. לאי הודאות תורמים גם יבואנים, שחרף ירידת מחירי החיטה בשוקי הסחורות, אינם ממהרים להוזיל את הקמח בארץ. תמוהה גם התנהגותם של יצרני אריזות, שגם לאחר הוזלת הנפט, הם מייקרים את מחירי האריזות. "יש הרגשה של כאוס בענף שלנו –הוא מדגיש – ובמצב כזה קשה מאד להשתתף במכרזים ".
"כרגע נראה שהצונאמי הפיננסי החליף את הצונאמי במחירי הסחורות"- זוהי תמונת המצב כפי שהיא נראית לגזי קפלן. בחלק מן המוצרים יש, לדבריו, רגיעה מסוימת במחירים, אבל עדיין קיימת אי ודאות רבה לגבי מחירי התוצרת החקלאית בשנה הבאה. ליאורה בירנהק חוששת, כי בעקבות אובדן האמון במערכת הפיננסית ובשוק המניות, יעדיפו הספקולנטים לחזור ולסחור בקומודיטיס, מהלך שיחדש את עליות המחירים של חומרי הגלם המיועדים לתעשיית המזון.
 
"רק פרנואידים שורדים"
 
בשעת כתיבת שורות אלה, עדיין נמשכות הטלטלות בשוקי הכספים בעולם, ואיש אינו יכול לנבא מתי יירגע הצונאמי הפיננסי הזה. לגזי קפלן, מכל מקום, יש כבר כמה לקחים מן הטלטלה האחרונה, שאותם הוא מבקש להעביר לעמיתיו התעשיינים בענף המזון וגם מחוצה לו." אני חושב שהמשבר הזה צריך ללמד את כולנו שעלינו לנהל עסקים עם גבולות", אומר גזי. "המשברים האלה הם תוצאה של פעילות המתאפיינת באי שימת מחסום לרצון להרוויח, לרצון להתעשר, מאי קביעת גבולות לגבי גובה ההלוואות שניתנות והביטחונות הנדרשים. כל אלה הם הסיבות לשרשי המשבר שאנחנו חווים".
 באמתחתו של גזי כמה עצות קונקרטיות לכל בעל עסק, ולא רק בענף המזון. "תפעלו תמיד בזהירות, תפעלו תמיד על בסיס ההון העצמי שלכם, אל תמנפו את העסקים שלכם ברמה לא סבירה, כי חובת הזהירות היא לדעתי כלל ראשון בניהול. לצד חזון ואסטרטגיה, ואומץ לבצע מהלכים לטווח ארוך, נדרשת גם מידה רבה של זהירות ואין להתייחס לדברים כאילו לעולם חוסן. המשפט הידוע שרק פרנואידים שורדים, נכון היום לכל מי שמנהל עסקים בכל תחום". 
  
 
  
 
 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים