מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 

 

הנבטים והיתרונות לבריאות הגוף

 אנו נתקלים בהם ברשתות השיווק, הם קיימים בכל כך הרבה סוגים ומינים.  אז מהם החוטים הדקיקים, העדינים והירקרקים? הלא הם הנבטים. מה הם מכילים? ומה בכלל זה תורם לנו לגוף? רוצים לעשות את זה בבית? כל התשובות בכתבה.
ד"ר ריקי לנגברג

 


הנבטים הם זרעים וגרעינים שהחלו לצמוח. כל זרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט. כשהוא יבש יכול הזרע להישמר במשך זמן רב. תהליך ההנבטה יתחיל רק אם יתקיימו מספר תנאים הקשורים בטמפרטורה, אור, לחות ואוורור. ניתן להנביט זרעים באדמה או במים.
אז מהם בעצם נבטים?- אלה פשוט קטניות, גרעין או זרע שהוציאו שורש, גבעול ועלים בעקבות תהליך הנבטה מבוקר. אז מה אנו מרוויחים מזה? כמה וכמה  דברים:

• במהלך ההנבטה כמות הוויטמינים שבזרע או בגרעין מכפילה את עצמה במאות אחוזים, ואם זה לא מספיק, נוספים להם עוד ויטמינים, כמו ויטמין C.
• ההנבטה תורמת לצמח שפע אנזימים, הנחשבים למועילים בבניית רקמות שריר, בתפקוד הבלוטות ומערכת העיכול ובהגברת קצב שריפת השומנים.
• הנבטים מכילים את הערכים התזונתיים הגבוהים והמשובחים ביותר. חוץ משפע האנזימים שכבר מנינו, הם מכילים גם חומצות אמינו (חומצות הכרחיות שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו והן בדרך כלל זמינות במזונות מן החי - בעיה קשה לצמחונים!), פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים, וכמובן כמות מכובדת ביותר של סיבים, המסייעים לתהליך העיכול וגורמים לתחושת שובע.

תהליך ההנבטה אינו מסובך, ואפשר לבצע אותו גם בבית. אך יחד עם זאת, הוא דורש תשומת לב והקפדה, שכן הנבטים הם צמחים עדינים והם עלולים להירקב ולהתקלקל במהירות. וכאמור – אפשר להשיג היום שפע של סוגי נבטים טריים במחירים נוחים, שחוסכים את הטרחה. למי שבכל זאת רוצה ליהנות ממגוון נבטים טריים תוצרת בית.
כאמור, בתהליך ההנבטה עולה אחוז האנזימים החיים שבו, בכדי לאפשר את פירוק המזון שבגרעין. רק מזון מפורק יכול לנוע בנוזלי הגרעין ולשרת את צרכיו.
אנו מפיקים תועלת רבה מאנזימים אלו, מאחר והם תורמים לתהליכי נשימת התאים, מונעים תהליכי חמצון בגוף, עוזרים לפעילות שריר הלב, עוזרים לעיכול המזון, מונעים תהליכי הזדקנות, מנמיכים השפעת קרינה, משמשים כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן. מה גם שהם מהווים תוספת של שפע ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לבריאות הגוף.
ולכן מומלץ לאכול נבטים בצורתם החיה בלבד, למעט נבטוטי קטניות שזקוקים לבישול  או אידוי לפני אכילתם (צורה זו של הכנה מקלה על עיכולן).
קיימים הבדלים בין הנבטים השונים הן בטעמם והן בהרכבם התזונתי. הנבטים הארוכים יותר (לא מעבר ל15- ס"מ) עשירים יותר בויטמינים לעומת תכולת החלבון שלהם באופן יחסי לעומת הנבטוטים.

 

איך ננביט בשיטה הביתית

משרים את הזרעים, הגרעינים או הקטניות בקערת מים למשך הלילה. למחרת שוטפים היטב ומחזירים לכלי הפלסטיק עם מים, מניחים מעליה מסננת גדולה ובתוכה הקטניות, מציבים את הכלי במקום מוצל ומאוורר.
מחכים 24 שעות עד עשרה ימים (תלוי בסוג הנבט – שאלו בחנות הטבע). אם מדובר בזמן הנבטה ממושך, מוסיפים מדי פעם מים למצע של הנבטים.
בודקים אם מציץ נבט זעיר וירוק. הציץ? מעבירים את הנבטים למקרר ושומרים עד שבוע. לא הציץ? זורקים ומתחילים מחדש. הארכת זמן ההנבטה עלולה לגרום להתפתחות עובש.
סוגי הנבטים:
אלפלפה - אספסת: עשירים בויטמינים ומינרלים: סידן, זרחן, ברזל, מנגן, אשלגן, ויטמין C ו K. תורמים  במיוחד לסובלים מבעיות שלד ועצמות, כמו שברים, נקעים, אוסטיאופרוזיס וכן לבעיות של קרישת הדם. חשוב גם לנשים מיניקות להגברת תנובת החלב. מכילים חומרים אנטי סרטניים.
מש: אלו הנבטים הסיניים המוכרים. מכילים ויטמיני A, B ו- C, קלים להנבטה, נשמרים לזמן ממושך.
חילבה: יש להם ריח אופייני, מסוגלים להישמר לזמן רב ולנבוט גם בקור. בגלל טעמם המר פועלים על ניקוי הכבד מרעלים, כמו כן טובים לשמירה ולשיקום משק הסוכר בגוף ולכן מומלצים לחולי סוכרת, קנדידה, השמנה, התמכרויות למתוק.
חמניות:  נבטי החמניות מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 6 ועשירים בוויטמינים  E ,D ו-B קומפלקס, חומצה פולית אשר יעילים למצבי מתח. בנוסף, הם מכילים גם כמויות משמעותיות של סידן ומינרלים חיוניים.  הם גם עשירים בלציטין ולכן מומלצים לסובלים משומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים). משתלבים טוב במאכלים בגלל טעמם העדין.
כוסמת - הנבטים מאוד יפים - גבעול ורוד כהה, עלים ירוקים רחבים, וטעם אגוזי עדין. נבטי הכוסמת נחשבים מועילים במיוחד למי שסובלים מאלרגיות ובכלל מסייעים לניקוי מערכות הגוף. הם עשירים במינרלים ובחומצת האמינו ליזין, החיונית להתפתחות הגוף ולתפקודו.
נבטי שעועית  - ארוכים ועבים יחסית, עם גבעול לבן ועלים צהבהבים. טעמם נייטרלי ועסיסי. מהווים מרכיב חשוב בכל תבשיל מוקפץ: הם שומרים על פריכותם בבישול מהיר והולכים נהדר עם טופו, טמפה ורוטב סויה. חשוב להוסיף אותם ממש בסוף, כדי שישמרו על פריכותם. הם מצוינים גם כתוספת למרקים אסיאתיים.  יש בהם כמות נאה של חלבון זמין, ויטמינים A ו־C וכמובן סיבים תזונתיים.
נבטי ברוקולי - לנבטי הברוקולי עלים ירוקים בהירים וטעם עוקצני, חריף משהו, שישמח את מי שלא משתגע על טעמו של הברוקולי הבוגר. הולכים נהדר עם עגבניות וגבינות בסלטים ובכריכים. עשירים באנזימים המזרזים סילוק רעלים מהגוף ומכילים שפע של נוגדי חמצון, מסייעים במניעת לחץ דם גבוה, מספקים הגנה מדלקות בלב ובכליות ועוזרים בריפוי כיבי קיבה.
נבטי צנוניות  - נבטים דקים ולבנים, עליהם ירוקים בהירים וטעמם חריף ורענן. מעולים כתוספת לכריכים שמכילים בשר או גבינות חריפות, לסלט ביצים ולסלטים, בעיקר עם סלרי וצנוניות. מכילים נוגדי חמצון וויטמינים A , C ו-B קומפלקס. בנוסף, הם נחשבים למועילים נגד תולעים במערכת העיכול.
את הנבטים הללו ניתן לרכוש בחנויות טבע וכמעט בכל רשתות השיווק, כמו כן קל מאד להנביט לבד.
ניתן לשלב אותם בסלטים רבים, לעשות מהם מיצים לניקוי וטיהור הגוף ולאכול כחטיפים בין ארוחות.
סלט חסה, נבטים, צנוניות ואגוזים
מרכיבים:
1 חסות מסוגים שונים (ערבית, מסולסלת צבעונית, אמריקאית) שטופ וחתוך גס
1 כוס עלי בייבי (רוקט, גרגר הנחלים)
1/2 כוס נבטי חמניות
1/2 כוס נבטי ברוקולי או צנוניות
10 צנוניות קטנות, פרוסות דק מאוד
חופן אגוזי מלך שבורים גס
 
לרוטב:
מיץ מלימון גדול ובשל
1 כפית חרדל דיז'ון ללא גרגרים
1 כף סילאן (דבש תמרים)
מלח ים ופלפל שחור גרוס טרי לפי הטעם
1/4 כוס שמן זית
 
אופן ההכנה:
1. מערבבים בעדינות בקערה גדולה את כל מרכיבי הסלט.
2. מנערים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת סגורה.
3. יוצקים על הסלט, מערבבים קלות ומגישים מיד. 

 
ד"ר ריקי לנגברג-N.D, נטורופתית
www.hanativ.co.il
 


 

הירשם עכשיו לניוזלטרים של מזון+
קצר, ממצה, איכותי, חינם - אצלך במייל

דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
   
   

 

  


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים