מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 

טעימה קטנה מסיציליה

 
 

מישהו טעם פעם גלידה בתוך לחמנייה...? כן, יש דבר כזה בסיציליה. הקיץ מזמן לנו אפשרות לחופשה קולינארית מרהיבה עם נופים, אוכל, "אנשי כבוד" וגם קצת יהדות. נציג מזון+ שב ממסע שכזה באי האיטלקי, ומספר על אוכל אוטנטי, לצד טיול בארץ הפסטה, הדגים, הגבינות, הפירות, הגלידה והמרציפן

 

כתב וצילם חיים פלטנר

כשעתיים וחצי טיסה מפרידות בין ישראל לסיציליה, האי הגדול ביותר בים התיכון, שהפך בשנים האחרונות מוקד משיכה לתיירים מישראל. טיול של שבוע ימים, מאפשר טעימה של האי  על קצה המזלג, תרתי משמע. כשלושה קילומטרים בלבד מפרידים בין סיציליה לחוף האיטלקי.  האי הוא חלק מאירופה, אבל האקלים בו ים תיכוני.

טביעות האצבע בצלחת הסיציליאנית

 סיציליה, הקרויה על שם השבטים הסיקילים הקדומים שחיו בה בעבר הרחוק, שמשה מאז ומתמיד תחנת מעבר בין אפריקה לאירופה. עמים ופולשים רבים פקדו אותה מאז שחר ההיסטוריה- הפניקים, היוונים, תושבי קרתגו, הרומאים, שבטי הונדלים, האימפריה הביזנטית, הערבים, הנורמנים ועוד שורה ארוכה של כובשים מאירופה. כיום, סיציליה היא אחד המחוזות הגדולים של איטליה.
כל שליט ופולש השאיר את חותמו על האי;  לצד מקדשים יווניים אפשר למצוא בו רצפות פסיפס רומאיות נהדרות, כנסיות שהפכו למסגדים ומסגדים שהפכו לכנסיות, קתדרלות  ומצודות נורמניות, עיירות ששמן מתחיל במילה קלטה  (המקור  בערבית קלעת –משמע מבצר), מבצרים מן התקופה הספרדית והרשימה עוד ארוכה. לזכותם של הערבים, ששלטו באי מתחילת המאה העשירית, במשך כמאתיים שנים, אפשר לזקוף שורה של שינויים מפליגים שחוללו בסיציליה- הם שהביאו לאי את עצי פרי ההדר ועוד שורה ארוכה של עצי פרי כמו התמרים, השקדים והבננות וכן סוגים שונים של ירקות. הערבים הקימו גם   מערכות השקייה, שכמותן נחשפו גם בארץ.
הכובשים שבאו והלכו הותירו את טביעות אצבעותיהם גם בצלחתם של הסיציליאנים. את המטבח הסיציליאני ניתן  להגדיר  כמטבח ים תיכוני המתבסס על ירקות, שמן זית, תבלינים מקומיים ולימון וכמובן הרבה דגים ופירות ים. מקום נכבד שמור גם לפסטות למיניהן.

תפוזי הדם - גם אדומים וגם בריאים

סיציליה, המוקפת בים מכל עבריה, היא בבחינת גן עדן לחובבי דגים ופירות ים. ביקור בשוק הדגים של קטניה מציג  בפני המבקר מבחר גדול של פירות ים ודגים, בהם דגי חרב, סרדינים וכמובן דגי טונה שאותם דגים במימי האי, בעונת האביב. באותה תקופה חולפים דגי הטונה בסמוך לחופי סיציליה, בדרכם לאתרי ההטלה שלהם במזרח הים התיכון. יש המכנים את הדיג הזה, שהפך כבר לעניין שבמסורת, כטבח, שכן הדיג נעשה בעיקר עם צלצלים וגרזינים, מראה אכזרי שלא קל לצפות בו. הדגים ופירות הים תופשים מקום נכבד בצלחתם של הסיציליאנים, ומסתבר שיש להם טעם טוב.  הדגים ופירות הים שהוגשו לנו במהלך הסיור, זכו בדרך כלל למחמאות רבות בקרב חברינו לקבוצה.
סיציליה נהנית משפע של פירות וירקות  והאי הוא גם הספק העיקרי של פרי הדר לאיטליה. אגב, כאשר הזמנו מיץ תפוזים, קבלנו להפתעתנו מיץ בצבע אדום. בדקנו ומצאנו, כי בסיציליה מכינים את המיץ מתפוזי דם, המהווים כ-75 אחוז מכלל גידולי ההדרים באי. הפרי הזה מאד פופולרי באי ומשלבים אותו במאכלים רבים. בשנים האחרונות התברר, כי תפוזי הדם שהסיציליאנים  כה אוהבים, ניחנו גם בסגולות בריאותיות והם זוכים כיום לביקוש רב  בשוק הבינלאומי. בישראל נהגו בשנים עברו לגדל את תפוזי הדם, אולם בשנים האחרונות הצטמצם היקף המטעים שלהם בשיעור ניכר. עתה,  בעקבות הטרנד הבריאותי הרווח כיום בעולם, נראה שצפויה להם פריחה מחודשת גם בארץ.

קוסקוס עם פירות ים ודגים

הפסטה מהווה מרכיב חשוב בכל ארוחה סיציליאנית. על פי אחת הסברות, המוסלמים הם שהביאו את הפסטה לסיציליה ומשם עברה לאיטליה ולאחר מכן לעולם המערבי כולו. הפסטות מוגשות בכל מקום במתכונים ובטעמים שונים, הייחודים לכל איזור או עיירה. במלונות שבהם התאכסנו הוגשה בדרך כלל הפסטה כמנת ביניים, בין  המתאבנים למיניהם לבין המנה העיקרית. הוגשו לנו פסטות עם פירות ים ועם דגים, פסטות ברוטב עגבניות ופסטות עם גבינות עשויות מגבינות כבשים. במהלך הארוחה  זכו הפסטות השונות לשבחים מקיר אל קיר. פשוט קשה ליפול עם פסטה בסיציליה. מן הפיצות שקנינו לעתים בהפסקות הצהריים היינו פחות נלהבים. לא מעטים מחברי הקבוצה התגעגעו לפיצות שלנו בארץ. מאכל נוסף, שללא ספק הובא גם הוא על ידי המוסלמים, ככל הנראה מצפון אפריקה, הוא הקוסקוס שמוגש באזורים מסוימים עם פירות ים או דגים.
מאכל עממי, שאפשר לראותו כמעט בכל מסעדה או פונדק דרכים- הם הארנצ'יני. אלה הם  כדורי אורז הממולאים בבשר, ירקות וגבינת ריקוטה או מוצרלה, או לחילופין בתרד עם גבינה, לעתים עם רכיבים נוספים, מצופים בפירורי לחם ומטוגנים בשמן עמוק. הארנצ'יני נמכרים בדרך כלל בשתי צורות – בצורה של תפוז ובצורה של חרוט. במהלך הטיול הסתפקנו לא פעם בשעות הצהריים באכילת ארנצ'יני ובשתייה, עד לארוחת הערב הדשנה  שהמתינה לנו במלון.

ספירת הקלוריות תתחיל בארץ

גבינת הריקוטה, העשויה מחלב כבשים, מככבת גם במאכלים אחרים, לרבות הקינוחים הרבים שמציע המטבח הסיציליאני. אחד מהם הוא הקנולי, גליל מבצק פריך ממולא בגבינת ריקוטה, אשר הומתקה  בעזרת  סוכריות קטנות, פירות יבשים ושוקולד. הקנולי היה מאד פופולארי בקרב הקבוצה הישראלית.
בפרק הקינוחים והמתוקים  אסור לשכוח  גם  את הקסטה סיציליאנה - עוגת ספוג, ממולאת  בגבינת ריקוטה בתוספת של סוכר ופתיתי שוקולד, כשאת כל המבנה הזה מצפים לעתים גם במרציפן ומקשטים בפירות מסוכרים או טריים. אשתי ואני בחרנו בקסטה עם פירות יער. אני אהבתי יותר את הפירות, אשתי חובבת המתוקים נהנתה מן המילוי המתוק, אבל קשה היה לה להשתחרר מן השאלה המטרידה - מה יהיה עם הקלוריות העודפות, המצטברות במהירות. נראה, שאת חשבון הקלוריות תעשה כבר בארץ.
ולסיום פרק זה - כמה מילים על הגלידה הסיציליאנית.
בכל מקום שאליו נקרינו במהלך סיורנו, שהתנהל בדרך כלל בימים חמים למדי (סוף יוני), הזדרזנו לקנות גלידה ובשום מקרה לא התאכזבנו. על פי סברה אחת הרומאים  הם שהביאו את הגלידה לסיציליה - גלידה שהייתה למעשה תערובת של שלג שהובא על ידי רצים מן ההרים בתוספת מיצים שונים, ואילו המוסלמים שהביאו את קנה הסוכר לאי, תרמו לשיפור הגלידה ולהמתקתה. תושבי סיציליה אינם מסתפקים רק בגלידה שמוגשת בגביע או בכוס, הם מצאו דרך מקורית משלהם כיצד לאכול את הגלידה - מתוך לחמנייה (בריוש). החלטתי לנסות את השילוב הזה והמסקנה - הגלידה מעולה, והלחמנייה מהווה תוספת שאפשר גם בלעדיה. מכל מקום, השילוב הזה יכול להיות גם מאכל משביע.  ואכן, ליד בתי קפה ודוכנים  לממכר גלידה ראינו לא פעם עובדים שיצאו להפסקת הצהריים שלהם, כאשר הם  מלקקים בהנאה את הגלידה  ולאחר מכן מקנחים בלחמנייה. מבחינתם, זו הייתה ארוחת צהריים  לכל דבר.

המרציפן - ממתק שעשוי מ"בצק מלכותי"

ממתק נוסף שפופולארי מאד בסיציליה - הוא המרציפן. על מקורו של ממתק זה  חלוקות הדעות. הסיציליאנים טוענים בלהט רב, כי המוסלמים הם שהביאו את המרציפן אליהם,  כנראה מן המזרח, ומסיציליה המרציפן הופץ בכל רחבי אירופה. הספרדים, לעומת זאת, מוכנים להישבע כי טולדו היא מולדת הממתק הזה ואילו על פי גרסה אחרת מקורו בכלל בעיר ליבק שבגרמניה.
 טיעונים אלה אינם משכנעים את הסיציליאנים, שבמשך מאות שנים ייצרו ופתחו  את המרציפן, ואף הכתירו את העיירה אריצ'ה, שבמערב האי, לבירת המרציפן שלהם. המוני תיירים נוהרים לעיירה, הממוקמת על ראש הר המתנשא לגובה של 750 מטרים, עיירה ששמרה במידה רבה על אופיה מימי הביניים. הסמטאות צרות וגדושות בתיירים, הנהנים  מן הנוף המרהיב הנשקף מן העיירה, ואף צופים מקרוב בייצור המרציפן, המוכן מתערובת של שקדים טחונים וסוכר בתוספת מי ורדים.  העיסה המוכנה נקראת "הבצק המלכותי", עדות לכך שהמרציפן עלה בעבר גם על שולחנם של בני האצולה. אשר למקור השם מרציפן, על פי אחת הגרסאות המקור הוא מן המילה הערבית מרטאבן -  המיכל ששימש לאחסון ה"בצק המלכותי", אולם גם בנושא זה הדעות חלוקות.

מי צובע את האבטיח?

 למדריך הקבוצה, קובי ורשבסקי, מחברת קשרי תעופה, שמאחוריו קרוב ל-30 סיורים בסיציליה, קשרים הדוקים עם משפחת מיקל, בעלת מפעל ביתי לייצור מרציפן באריצ'ה.  המפעל הקטן  שוכן בקומה השנייה,  כאשר למטה נמצאת החנות שבה  מוכרים בני המשפחה את המרציפנים הצבעוניים.  בקומת הייצור, מציגים בפנינו שני עובדים כיצד לשים את ה"בצק המלכותי" ומעצבים ממנו צורות שונות של פירות וירקות.  מומחה מיוחד לדבר, אחראי לצביעת ה"פירות" וה"ירקות" העשויים ממרציפן. לצורך ההמחשה, הוא צובע לנגד עינינו בצבע אדום פלח של אבטיח. את התוצאות אפשר לראות בחנויות ובבתי הקפה בעיירה, וברחבי סיציליה.
בעלת המקום, ג'ובנה מיקל, סיפרה לנו, כי באריצ'ה 4 מפעלים משפחתיים, המייצרים בעבודת ידיים את מוצרי המרציפן השונים. המפעל שבבעלות משפחתה קיים שנים רבות ומלאכת הכנת המרציפן עוברת במשפחה מדור לדור.  ג'ובנה גאה מאד בתוצרת המפעל המשפחתי ומספרת כי את ה"הפירות" וה"ירקות" שלה אפשר למצוא כיום גם בחו"ל- ברוסיה, צרפת, ארצות הברית וגרמניה.  אגב, הממתקים הללו קרויים  פירות מרטורנה, על שם המנזר, שבו התגוררו בימי הביניים נזירות אשר התמחו בייצור מרציפן. האגדה מספרת, כי ערב חג הפסחא ביקש הבישוף לבקר במנזר. באותה תקופה רוב עצי הגן היו בשלכת, והמקום נראה עלוב ומוזנח. הנזירות, שביקשו ליפות את הגן, הגו את הרעיון ללוש את הבצק המלכותי בצורה של פירות צבעוניים ולקשט עמם את עצי הגן. האורח הנכבד התפעל מאד מן הגן הפורח ושמעם של ה"פירות" הללו יצא למרחוק. בעקבות זאת התפתחה בסיציליה תעשיית הממתקים הצבעוניים, העשויים ממרציפן.
אריצ'ה אמנם מכונה בירת המרציפן, אבל המתוק-המתוק הזה מיוצר גם במקומות אחרים באי. התיירים אולי לא יבחינו בהבדלים בין המוצרים השונים, אולם מריה, המדריכה החיננית שלנו בפלרמו, טענה כי היא יכולה להבחין בין מרציפן המיוצר באריצ'ה, לבין זה המיוצר באזורים אחרים של האי. לדעתה, במקומות מסויימים מוסיפים גם קמח בתהליך הייצור, והיא כמו סיציליאנים אחרים מסוגלת להבחין בכך מיד, ספק אם התיירים יבחינו בכך...

"אנשי הכבוד" שותים גרניטה

הגרניטה הוא  משקה סיציליאני, שהוא למעשה ברד- גרגרירי קרח שעליהם יוצקים קפה, ליקר, מיץ לימון או מיצים אחרים, פירות גרוסים,  או קמפארי, הכל על פי המסורת המקובלת בכל עיר או איזור. לגרניטה  התוודענו בעת ביקור בכפר סבוקה. זהו כפר סיציליאני טיפוסי, השוכן באזור הררי, שקנה את עולמו לאחר שצולמו בו כמה קטעים מן הסרט הסנדק, כיוון שצוות ההפקה העדיף כפר זה על פני העיירה קורליאונה, כור מחצבתה של משפחת הסנדק. מאז הפך הכפר לאתר ביקורים קבוע כמעט לכל קבוצת תיירים. כמותם, גם אנו פסענו לכנסיה המקומית, שם צולם טקס הנישואין של מייקל קורליאונה עם בחירת לבו אפולוניה. בכניסה לכפר שוכן הבר המקומי הקרוי ויטלי. המקום זכה  לפרסום בכל רחבי העולם, בזכות העובדה שבו צולמה גם הסצינה שבה מבקש מייקל מן הבעלים את ידה של בתו. רבים מן התיירים שמגיעים לכפר, מבקשים ללגום בבר המפורסם את הגרניטה הסיציליאנית. למרבה הצער,  נאלצנו להסתפק בקניית גלידה וכוסית גרניטה בבית קפה קטן,  השוכן מטרים ספורים מויטלי, שהיה בתהליך של שיפוצים.
סיציליה, כידוע, היא מולדת המאפיה. אחיזתה באי היא עדיין רבה, חרף המאבקים הרבים שמנהלים השלטונות כנגדה, לא תמיד בהצלחה. חוקרים ושופטים שנאבקו במאפיה שלמו לא פעם בחייהם, ועל כך יעידו אנדרטאות הנושאות את  שמותיהם של  קרבנות הלחימה במאפיה. כך, שדה התעופה הבינלאומי של האי נקרא על שמם של פלקונה ובורסלינו שני שופטים חוקרים אמיצים, שנרצחו בעקבות מאבקם בראשי  המאפיה.
 הסיציליאנים אינם נוטים לדבר בגלוי על המאפיה, וקובי המדריך העדיף לכנותם בעת הנסיעה באוטובוס, או בעת סיור ברחוב, במושג המקובל על המדריכים הישראלים - "אנשי הכבוד". המאפיה היא חלק בלתי נפרד  מן התרבות ואורח החיים הסיציליאני, ובעזרתה יכולים גם אזרחים מן השורה ל"הסדיר" דברים רבים, כאשר לכל ברור כי לכל "הסדר" יש גם  מחיר בעתיד. נציין, שאחד המראות הראשונים שחווינו  בביקורנו באי, היו הסיורים התכופים במרכזי הערים של ניידות משטרה וניידות של הקרביניירי (הז'נדרמריה המקומית). סיורים אלה אמורים, ככל הנראה, גם להרתיע את חברי המאפיה מפני חיסולי חשבונות באזורים הומים מאדם, מה שקורה לא פעם במדינה ים- תיכונית אחרת,  המוכרת לנו היטב... 

היהודים גורשו ב-1493

ראשוני היהודים הגיעו ככל הנראה לסיציליה לאחר חורבן הבית השני. ברבות השנים גדל מספרם ולצד עיסוקם במסחר, מלאו גם תפקידים בחצרות המושלים בתחומי המדע והרפואה. בשנת 1493 הסתיים  הפרק היהודי של סיציליה. האי היה אז תחת שלטון ספרד וצו הגירוש שפרסמו מלך ספרד פרדיננד והמלכה איזבלה, חל גם על יהודי סיציליה. וזאת, חרף התנגדותו של המושל המקומי, שטען כי גירוש המוני כזה  יפגע קשות בתשתית הכלכלית והתרבותית של האי.
 כיום נותרו  בכמה ערים שרידים לעברה המפואר של יהדות סיציליה. בפלרמו מצוי איזור שבו שכנה עד לגירוש הקהילה היהודית ואחד המבנים בו מתואר כבית כנסת לשעבר. עדות נוספת לישוב היהודי מצאנו גם בעיר סירקוזה, עירו של ארכימדס. שלט קטן ברובע העתיק של העיר מציין כי זהו רחוב היהודים. לפני כמה שנים, במהלך עבודות שיפוץ בבית מלון השוכן  באותו רחוב, נתגלה מקווה, שניתן לבקר בו בתיאום מוקדם עם בעלי המלון. אגב, אחד מחברי הקבוצה שלנו גילה בעת הביקור במקום  מגרעת במפתן הבית, שבה נקבעה כנראה המזוזה. במוזיאון המקומי של אריצ'ה נמצאת גם, מצבה שעליה כתובת בעברית קדומה, שמקורה ככל הנראה בטראפאני הסמוכה. נראה, שלא מעטים מן היהודים המירו את דתם, כדי להינצל מגזירת הגירוש, וחלקם אף המשיך לשמור  בסתר על מצוות היהדות.
כיום, אין קהילה  יהודית מאורגנת בסיציליה. עם זאת נודע לנו, כי בעיירה טראפאני, שבה נתגלו שרידי קברים יהודיים, כמה משפחות יהודיות בסיוע שכנים סיציליאניים, מנסות עתה להחיות את הישוב היהודי במקום.


 

 

 

 

הירשם עכשיו לניוזלטרים של מזון+
קצר, ממצה, איכותי, חינם - אצלך במייל

דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
   
   

 

  

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים