מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
יין ההיבסקוס מכפר ורבורג

יעקב זיו, מגדל פרחים מכפר ורבורג, הצליח לעשות מעשה, שרבים ניסו ולא הצליחו לפניו: הוא פיתח שיטה מיוחדת לייצור יין אדום מזן מיוחד של צמח ההיבסקוס. פרופיל.


ישראל פרקר*
----------------
 www.wines-israel.co.il
 
 

 


"יין עושים גם מחרובים ורימונים, אז מדוע שלא אעשה יין גם מפרחי ופירות צמח ההיבסקוס, אותם אנחנו מגדלים במשק כבר כ-20 שנה?" כך חשב יעקב זיו, לאחר שסיים את הקורס ליין במכללת רמת גן, למרות שהמקפידים טוענים שיין עושים רק מהענבים והשאר הוא שכר.
נפגשתי באחד מימי השישי עם יעקב זיו הפרחן, מגדל הפרחים, במשקו שבכפר ורבורג, לא הרחק מקריית מלאכי.
התחלתי את הביקור במשק זיו בחממה מקורה וחמימה.
יעקב: "כפר ורבורג נוסד ב-1939. אנחנו נמצאים 40 שנה במשק ומגדלים פרחים בכל התקופה הזו. בחממה זו אנו עושים ניסיונות ועוסקים בכל מיני פיתוחי צמחים. הדגש שלנו הוא בפיתוח הצמח היבסקוס. רוב הציבור מכיר אותו כצמח נוי בגינה. מהזן הזה יש קרוב ל-300 מינים בצבעים שונים ובהרבה סוגי עלים ותפרחות.
מצאנו מין אחד שהוא חד שנתי וניקרא היבסקוס עב גביע, השונה מהמינים הרגילים המוכרים לכל. לדעתי זהו אחד מפלאי הצמחים. ניתן לעשות איתו הרבה מוצרים (עליהם נרחיב בהמשך). אנחנו כמשק פרחים גילינו אותו לפני כעשרים שנה ועד לתקופה האחרונה רק שלחנו את ענפיו ופרחיו לאירופה כענפי קישוט. האירופאים מאוד אוהבים את הצמח הזה ועושים מענפיו המעוטרים בפירות סידורי פרחים נאים."

מחקר ופיתוח

עניין אותי מהו הקשר בין ההיבסקוס ליין, מפני שהרי הסיבה העיקרית שהגעתי לביקור שם היא היין.
יעקב: "בס"ה אני פרחן, אבל בקורס יין באקדמיה ליין שבמכללת רמת גן גילתי שיש בארץ 300 יקבי בוטיק ולהיות ה-301 זה אולי טוב, אבל אם אתה לא בא עם איזשהו ייחודיות משלך, אז אתה סתם אחד מה-300.
קודם כל ייצרתי יין רגיל והפכתי לאחד מני רבים. יצרתי יין מעולה, לדעתי, מהזן פטיט וורדו 2010.  כל אלה שטעמו אותו המליצו לי לשלוח אותו לתחרות. זו הייתה מחמאה גדולה עבורי, מפני שזאת הפעם הראשונה שעשיתי יין ובאמת הצלחתי. אבל המשכתי לחשוב הלאה, וחיפשתי לעשות משהו יותר מיוחד וייחודי."
במרכז החממה המחקרית ראיתי צמחי היבסקוס גבוהים, השונים במראם מהצמחים שאותם אנו רגילים לראות בגינות הנוי שלנו, בעיר.
"חקרנו ופיתחנו זני היבסקוס שאפשר לייצר מהם מוצרים. היבסקוס עב גביע הוא אותו צמח, אבל העלים והפריחה קצת שונים משל ההיבסקוס הרגיל. הצמח הזה הוא רב תכליתי באפריקה, סין ותאילנד, למשל, משתמשים בעלים לסלטים ואוכלים אותם. הם בעלי טעם חמצמץ ונותנים טעם טוב לסלט." יעקב תלש מספר עלים ירוקים, גדולים ולעס אותם בהנאה מרובה בשקשוק שפתיים.
הוא סיפר לי שמהפירות מייצרים ריבה וליקר מתוק ומהזרעים הנמצאים בתוך הפרי עצמו מייצרים שמן קוסמטי ורפואי לעור. מתברר שבנוסף לתכונות האסטטיות שלו, לצמח זה שימושים רבים במזון וברפואה. משתמשים במרכיביו של פרי ההיביסקוס גם ליצירת תכשירים להורדת לחץ דם, להקלה על שיעול ודלקת בדרכי השתן, להפחתת כולסטרול בדם, ולטיפול בטרשת עורקים ובמחלות לב, עצבים וסרטן.
 פירות ההיביסקוס עשירים בחומצות אמינו ומכילים 18 מתוך 22 חומצות אמינו הדרושים לגוף האדם. כמו כן ההיביסקוס עשיר בויטמינים, ניאצין וסידן.

יין אדום מפרח ההיביסקוס

ומה שעניין אותי במיוחד:
יעקב זיו: "מה שלא עשו בכל העולם ולא הצליחו בשום מקום אחר, אנחנו הצלחנו. במשך שלוש שנים פיתחנו שיטה מיוחדת ליצור יין אדום מהזן הזה של ההיבסקוס."
נכנסנו לחדר הקירור בו מצד אחד היו מונחות קבוצות מאוגדות של ענפי היבסקוס עם פירות אדומים. ממול, בשורה, עמדו דמיג'נים גדולים מלאים ביין אדום כהה, בתהליך.
 יעקב: "זהו חדר הקירור שבו אני עורך את כל הניסיונות ומייצר את היין שלי. פה אני עושה את הבדיקות, ואת המחקר שלי כשאני רושם בצורה מסודרת ומקיפה את כל התוצאות. מהפירות מופק המיץ המותסס עם אלכוהול ולעיתים גם עם תוספת סוכר תוך כדי מעקב ובדיקות בתדירות גבוהה מאוד. יש בפירות האלה שמהם אנחנו מייצרים את היין,  את מירב המרכיבים שישנם גם בענבים, למעט הרכב הסוכר שהוא במקרה זה הרבה יותר נמוך. אנחנו חייבים לעשות תהליך מסוים כדי להביא אותו לרמה של סוכר שיהיה אפשר באמת לייצר מרכז מיץ הפרי יין טוב. את כל שאר תהליך הייצור עם השמרים, הביסולפיד והתסיסה שישנה כאן, אנחנו עושים כמעט אותו דבר כמו בייצור יין, רק שליין זה אנחנו עורכים בדיקות רבות לעיתים קרובות יותר מאשר עושים ליין ענבים.
אחרי כל כך הרבה שנים הגענו למצב שבו ניתן גם ללגום וגם ליהנות מהיין הזה. היתרון של ההיבסקוס שהוא משמש גם כצבע מאכל תודות לצבע האדום העז הטבעי שיש לו. ביין רגיל הצבע נעשה יותר חום לאיטו במשך הזמן. כאן גוון הצבע גם אחרי הרבה שנים נשאר אותו דבר ואינו משתנה".  יצאנו החוצה כדי להתרשם מצבע היין לאורה של השמש. צבע היין הוא בורדו כהה וחזק. היין אינו יבש יש בו איזו מתיקות עדינה ומרעננת, ומזכיר בריח ובטעם יין המיוצר ממיץ רימונים. הוא טוב מאוד לסיום ארוחה ונותן בפה תחושה שונה לגמרי ממה שאנחנו מכירים ביין רגיל.
"בפסטיבל האחרון שערכנו במשק, חששתי מתגובות אלה שמבינים ביין. עמדתי בצד בעמידה מכווצת לראות מה יגידו המומחים ולשמחתי הרבה האורחים לא השאירו לי כמעט אף בקבוק, ורכשו את רוב היין שהכנתי."

מוצרי ההיביסקוס

בחדר סמוך, עמדו על שולחן מוארך מוצרי ההיביסקוס השונים שעושים במשק זיו: צנצנות ריבה אדומה ומתוקה, בקבוקי 500 מ"ל של יין היבסקוס שבו 16-17 אחוזי אלכוהול וליקר אדום במספר סוגי בקבוקים.
יעקב זיו: "השנה נעשה ליקרים נוספים בצבעים שונים בהתאם לצבעי הפירות של ההיביסקוס: ירוק, ורוד ואדום. גם הטעם בין הצבעים ישתנה מפני שהרכב הפרי שונה בכל צבע."
בהמשך השולחן עמדו בקבוקי שמן צהוב. מהזרעים של הפירות מייצרים שמן שהוא גם קוסמטי, המונע חימצון ומשתמשים בו לריכוך עור ולייצוב שיער בתנאי שמש ויובש. משמנים בו גם את הרגלים מפני שזה מונע ריח ונותן תחושה רעננה לרגלים.
בנו של יעקב הלומד בבצלאל אחראי על עיצוב התוויות לכל המוצרים.
חזרנו לחממה בה הציג לי יעקב את חזונו שהוא כבר התחיל בהקמתו והגשמתו:
"יש לי כוונה להפוך את החממה למרכז מבקרים שבו למעשה אני מתחיל לבנות בית מצמחי ההיבסקוס. כל המבנה יהיה עטוף בצמחי היביסקוס ובפנים יהיו הטעימות וההסברים. תוך כשנה וחצי השיחים יגדלו וישמשו כקירות חיים. היקב והפעילויות לעשיית היין, הליקר, הריבה והשמן יהיו בחדר זה. יש לי כאן  מסביב זנים מדהימים. זה אוסף של מינים וצבעים שאני אוסף בכל המשתלות בארץ בהן אני מבקר."

 ימי התום

בחצר, רתום לעגלה העמוסה בענפי היבסקוס ירוקים שהגיעו מהחלקה הנמצאת בפאתי המושב, ראיתי טרקטור פרגיסון  ישן מ-1956 שהגיע למושב אז, בנסיעה ישירה ועצמאית מנמל חיפה.
ביקור  מעניין ומיוחד היה לי באותו יום במשק זיו שבכפר ורבורג ( נזכרתי גם בטרקטור הפרגיסון שהיה לאבא שלי בכפר הולדתי לפני כ-50 שנה, שגם אני נהגתי בו בצעירותי...)
וסיכם יעקב זיו, מארחי: "600 מגדלי פרחים נשארו בארץ מתוך 13 אלף מגדלים שהיו פעם. כדי לשרוד צריך כל הזמן להיות עם הפנים קדימה ולחפש מוצרים חדשים ומעניינים. אני מצאתי בדרכי שלי הייחודית גם מוצרים כאלה".
אגב, מישהו מכם שמע פעם על יין היבסקוס? או אולי על שכר מפרח זה?

 

 


הרשם עכשיו לניוזלטרים של מזון+
קצר, ממצה, איכותי, חינם - אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
 
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים