מבזק  חדשות
 


 
Wine Israel


מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
   דור ה-Y במטבח
 

הדור הזה, דור ה-Y, הנמצא בעשור השלישי לחייו, לא מוכן להישרף בלהט המטבח. מדובר בדור יותר מפונק, יותר נהנתן, פחות נאמן למקום עבודתו. הנשירה הגדולה של טבחים צעירים מתעשיית האירוח בהחלט מעוררת דאגה. איך להתמודד עם החבר'ה האלה?
 
שף מיקי ניר

 
 
נתחיל בסיפור אמיתי. לא מזמן, פנה אלי ר. אחד הטבחים הטובים שהיו לי וביקש תוספת שכר.
במשאבי אנוש, היה מקובל לתת העלאות שכר שבין 5-10%.
היה ברור לי שזה לא יספק אותו. מכיוון שלא רציתי לאבד טבח חרוץ ומקצועי כמוהו, הצעתי לו לקבל עליו את תפקיד שף מטבח חם, עם העלאת שכר של 30% עליה ניהלתי מאבק לא קל עם הנהלת החברה.
הטבח האמור, כמובן קיבל בשמחה את הצעתי, ואני רשמתי לעצמי שלמרות העלאת השכר יוצאת הדופן במונחי החברה הצלחתי לדחות את עזיבתו בחודשים אחדים בלבד.
ואמנם, לאחר כ-6 חודשים שמתי לב שפניו של ר. אינם כתמול שלשום. בשיחה שערכתי איתו הוא ניסה להתחמק, ולבסוף הודיע לי כי קבל הצעת עבודה עם שכר גבוה יותר והוא שוקל לעזוב. כעבור זמן קצר  והוא באמת עזב.
באותו הזמן חשתי אכזבה גדולה, ואפילו תחושת בגידה. אני שנלחמתי בשבילו במערכת השמרנית של החברה שבה עבדתי והצלחתי להשיג עבורו תוספת שכר משמעותית...
זאת התודה שלו?
 
הזמנים השתנו
 
מטרתו של הסיפור היא להגיד לכולנו: רבותי הזמנים השתנו! דור ה-Y חי ובועט לא רק בהייטק, אלא גם אצלנו במטבח.
עוד כיום ניתן לשמוע משפים וותיקים את תלונותיהם על הדור החדש במטבח. "כולם כבר שפים תוך מספר חודשי עבודה...", "מבקשים שכר של שף, אך התפוקה כשל טבח זוטר...",  "אני עבדתי 5 שנים במטבח הקר עד שהעבירו אותי מחלקה..." וכד'.
הנשירה הגדולה של שפים צעירים מתעשיית האירוח (מלונאות, מסעדנות וקייטרינג), מעוררת דאגה רבה.
רבים מחברי השפים והמסעדנים מתלוננים על מחסור באנשי מקצוע, על תחלופה גבוהה וחוסר יציבות בצוותי המטבח.
רבים תולים את זה בחוסר ניסיונם ותמימותם של אותם טבחים צעירים, שמושפעים מתוכניות הטלוויזיה, סרטים וסיפורי הצלחה של שפים ונכנסים לענף קשה זה מהסיבות הלא נכונות, והמציאות היום-יומית טופחת על פניהם.
חלק אחר תולה את התחלופה בשכר הנמוך, היחס הנוקשה והתנאים הקשים.  "לעמוד על הרגליים" 10-12 שעות, 6 ימים בשבוע ולהיות מרוכז וקשוב הן למעבידיו והן ללקוחות (הלא קלים) זאת משימה שרק מי שמחויב למקצוע יכול לעמוד בה לאורך זמן.
בארה"ב, באירופה ובמסעדות של כוכבי מישלן, טבחים עובדים ללא שכר, אלא בתמורה למגורים - הם עושים זאת כדי לקבל את הזכות  ללמוד מהשפים הגדולים. רובם לא למדו באופן מסודר, וחלקם אינו משלים את החסר  גם לאחר שצברו  ניסיון מעשי במטבח.
 
בני שלושים
 
כל האמור לעיל היה נכון עד לפני מספר שנים. דור ה-Y בעשור השלישי לחייהם הם שונים מכל מה שהכרנו עד היום; הם עובדים אחרת, מגיעים עם ציפיות שונות לגבי איזון בין חיים לעבודה, הם מפונקים, לא נאמנים ומדלגים במהירות בין עבודות.
בני דור ה-Y תחרותיים יותר, אינדיבידואליסטים המרוכזים בעצמם ופחות רתומים למערכת.
בארה"ב נעשה סקר שבדק את סדרי העדיפויות של בני דור ה-Y  בבואם לבחור מקום עבודה. כסף ניצב במקום הראשון, וביטחון תעסוקתי ופנאי מופיעים מיד אחריו. כלומר, הם רוצים להיות מתוגמלים על מאמציהם וליהנות מביטחון תעסוקתי, אך חשובה להם גם החירות לעצור ו"לתדלק" מדי פעם. זאת בניגוד לדורות שלפניהם, שלא החשיבו את הפנאי כמאפיין חשוב בבחירת מקום עבודה. כמו כן, לדור ה-Y  בניגוד לדורות קודמים, חשוב ליהנות גם בשעות העבודה ולעבוד לצד אנשים נחמדים, וחשובה להם גם הגמישות.
דור ה- Y מוכן לעבוד קשה, ואף קשה מאוד, אבל הוא אומר 'די' לצורת העבודה כפי שהיא קיימת היום. בני הדור הזה לא מוכנים יותר לקבל את רמת הלחצים שמפעילים עליהם, ולכן ניתן לראות שינויים במודלים של תעסוקה בשנים האחרונות. הם גם לא מוכנים לוותר על הפנאי שלהם ועל הזמן שלהם עם המשפחה.
להבדיל ממקצועות רבים בעולם הניתנים ללימוד, במקצועות המטבח שיטת הלימוד העתיקה עדיין עובדת. להיות שוליה של אומן גדול היא הדרך המקובלת לרכוש מיומנויות ויכולות בתחום הגסטרונומי. כמעט כל שף גדול מייבא טעמים מהבית ומשלב אותם עם ניסיונו העולמי כמתמחה במקומם של מובילי הדרך.
למרות העלייה בפופולאריות של מעמד השף עקב תוכניות טלוויזיה בתחום הבישול "מאסטר שף" ודומיהם עדיין קיים מחסור גדול ומתמשך בטבחים, שיעור הנשירה מהתחום כה משמעותית, רבים אינם מצליחים לאחוז מעמד לאורך זמן.
 
פני הדור
 
או-קיי! אז איך מתמודדים עם הדור הזה במטבח? כיצד מאתגרים ומחנכים את הדור הבא?
אנשי דור ה-Y אוהבים לחלוק את קורותיהם באינטרנט, להיות מחוברים לחברים שלהם כל הזמן, לחיות באינטרנט, ושיהיו להם מכשירים כמו טלפונים מתקדמים שמאפשרים להם לעשות את כל הדברים האלה.
דור ה Y-דורש אותנטיות. הצעירים מעדיפים דווקא לגלות את הדבר הבא, ומעריכים הרבה יותר אתיקה ושקיפות אותם הם תופסים כ"אותנטיות". כלומר, מבקשים לשתף אותם בכל תהליכי המטבח, מהתכנון, דרך הבישול עצמו ועד פרזנטציה וצלחות המנה.
הצעירים רוצים להיות מיוחדים, ליצור דברים משלהם, להתבלט – אבל לעשות את זה במקום שבו גם החברים שלהם נמצאים ועושים את זה. לכן יש לתת להם להיות שותפים בהחלטות השף, לשמוע דעתם ולא רק לתת להם הוראות.
דור Y במטבח מחפש אתגרים חדשים, ואינו פוחד להטיל ספק בסמכות. הטבחים הצעירים רוצים עבודה בעלת משמעות ועקומת למידה יציבה. הם מעדיפים עבודת צוות ולכן חשוב מאד לטפח במטבח את רוח הצוות. להציב מטרות לכל המטבח ולא רק לבודדים.
הם נאמנים ומחויבים לרעיונות שמדברים אליהם, ורוצים שיקשיבו להם ויתחשבו בדעתם. הם זקוקים לתשומת לב והכוונה, והם מחפשים משוב וחיזוק חיובי מהאחרים כדי להתקדם ולהשתפר. הם מעריכים שמשאירים אותם במעגל של ידע והתפתחות, והם מחפשים הערכה ואישור מחדש על תרומתם.
 
כמה עצות כיצד להתנהל מול טבחי דור ה-Y
  1. הכן ערכת למידה וחניכה מובנות, עם הקבלה למטבח תן אותה לטבח החדש כדי שילמד ויכיר את המטבח שלך. עודד אותו לשאול ולעבוד ביחד בצוות.
  2. פרט והסבר את המטלה/ות, ולפני ביצוע העבודה, הגדר בדיוק מה נדרש ממנו, כי הוא/היא רוצה לדעת מה הציפיות ממנו, כיצד יוכל להשפיע ומה התוצאות של עבודתו.
  3.  יש לאפשר לטבחים הצעירים לעבוד בצוותים קטנים, לשאול שאלות, להפיק לקחים, לנתח מקרים ולהסיק מסקנות.
  4. חשוב לתת משוב ענייני ותכוף במיוחד בהתחלה. זה מסמן להם מתי הם בכיוון הנכון ומתי הם סוטים מהדרך. גם בהמשך, הקפידו על תחנות קבועות של הערכה ומשוב.
  5. גוון במשימות כי הדור הזה משתעמם מהר וזקוק לזה. אפשר להם גישה לאינפורמציה במחשב ובתוכנות השונות בהן עובד הארגון, כי הם חובבי ידע.
  6.  צרו סביבת עבודה מהנה וכיפית, אחרת היא תוגדר כ"משעממת" והם יחפשו מקום אחר.
  7. חשוב להתעניין בחיים שלהם מחוץ לעבודה. גלו התעניינות במשפחה ובחברים.
  8. אפשרו להם להשתמש בכישרונות שלהם, זהו דור שאוהב להיות מעשי ועוזר. תנו להם לקדם דברים עם מה שהם יודעים.
  9. הציגו להם את התמונה הגדולה, של התפריטים, של הסועדים הצפויים,  כי רבים מהם מתפקדים טוב יותר אם יש להם את התמונה הגדולה לנגד עיניהם, כך הם לומדים מהר ובצורה קונקרטית יותר.
  10. השתמשו ביצירתיות שלהם והיו יצירתיים בתקשורת שלכם איתם. זהו דור שחושב בממדים רבים בעת ובעונה אחת. ספקו להם הזדמנויות להיות יצירתיים ואפשרו אופציות רבות לביצוע. היו פתוחים לקבל מגוון של דרכים להשגת התוצאות הרצויות בצורה שניתנת למדידה.
  11. אל תרבו בהוראות כתובות. אין להם סבלנות לקרוא.
  12. היו חכמים איתם והפגינו מנהיגות. הם יבינו שיש לך כשף יותר ניסיון מהם, אבל הם ירצו שתקשיב ותשתמש ברעיונות שלהם. הם יקבלו את ההנהגה שלך אם תפגין פתיחות ותצמיח אותם.
  13. הקפידו על הוגנות מולם, משום שזהו דור שמאוד מודע לכך(Be fair).
  14.  בישיבות הצוות עודדו אותם לעשות אופטימיזציה של התוצאה שלהם.
  15. הייה מנהיג ובאותו זמן מפקד ומאמן.
  16. ישיבות קצרות יומיות של "בריפיניג" ודיון אודות יום אתמול, יעזרו בהמשך. עודדו החלפת אינפורמציה.
לסיכום: שמור על גישה חיובית גם בעת משברים וקונפליקטים!


הרשם חינם לקבלת עדכונים!
דואר אלקטרוני *
שם פרטי *
שם משפחה
תפקיד/מקצוע *

Go Back  Print  Send Page
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון

 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 

ספר דיגיטלי, מגזין דיגיטלי,
קטלוג דיגיטלי, חוברת דיגיטלית

דיגיטלר
המרת חוברות לתצורה דיגיטלית
http://www.digitaler.co.il
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים