מבזק  חדשות
 

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 

   לא עוצרים באדום

סימון מוצרי המזון המזיקים, שהיה אמור להתחיל ממש בימים אלה, נדחה שוב, והפעם לשנת 2020. תזכורת: הכוונה ברפורמה לסמן כל מוצר מזון בתו כשרות - ירוק או אדום. הירוק, החיובי, יעיד כי המוצר עומד בתקני משרד הבריאות, ואילו האדום, בעל 'אות קין', יבשר לציבור כי מדובר במוצר מזיק לבריאות. לאן נוסעת רכבת הרפורמה בסימון מוצרי המזון?


חיים פלטנר


עד לרגע האחרון ממש, 10 ימים לפני סיום השנה, נמשך בוועדת הבריאות של הכנסת המאבק על  הגבינה הצהובה של תנובה- נציגי החברה בסיוע שורה של לוביסטים  מיומנים ונחושים, לא הצליחו לשכנע את חברי הועדה, כי הגבינה היא אכן מוצר בריא ויש לפטור אותה מן המדבקה האדומה, שתוצמד בעתיד  למוצרים מזיקים. מוצרים המכילים כמויות גבוהות של סוכר, נתרן (מלח) ושומן רווי.
בענף המזון קיוו עד לישיבה המכרעת  שהרפורמה הזאת תידחה, אולי בעקבות התפטרותו, של שר הבריאות יעקב ליצמן, שאסר מלחמה על המזון הלא בריא ואימץ שורה של תקנות שהונהגו עד כה בצ'ילה בלבד. בשעת כתיבת שורות אלה ליצמן עדיין לא חזר והרפורמה "הדרקונית" כלשון כמה ממבקריה, יוצאת לדרך, אבל באיחור של כשנתיים, בבחינת חצי נחמה למתנגדים. הסיבה לכך- חוק האריזות שיזמה בזמנו  השרה איילת שקד, כשעדיין כיהנה חברת כנסת, לפיו כל שינוי בסימון מוצרי מזון יכנס לתוקף רק שנתיים לאחר פרסומו ברשומות. וזאת כדי לאפשר ליצרנים והיבואנים להיערך כיאות לקראת הרפורמה. וכך סוכלה כוונתו של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להפעיל את הרפורמה בעוד 3 חודשים, והוא יצטרך להמתין עד 2020. מאידך, יישום הרפורמה יתחיל הישר מן השלב השני, שהוא שלב מחמיר יותר, תוך דילוג על השלב הראשון, שהוא כמובן מקל יותר באשר לסימון מוצרים מזיקים. בסוגיה זאת נראה שהיצרנים טרם אמרו את המילה האחרונה.
מאבק על כל תג ותו
למעלה משנה ניטשה סביב התכנית הזאת מערכה ממושכת, רצופת התכתשויות  מילוליות  בכלי התקשורת, הפעלת לחצים בדרגי השלטון השונים, לרבות הסתייעות בגורמים זרים מאירופה. ליצמן  לא ויתר ולאחר התפטרותו עבר ניהול המערכה לידי מנכ"ל המשרד.
הראשונים שפתחו כנגד הרפורמה המוצעת היו התעשיינים. נציגיהם ראו בדרישה לסמן את מוצריהם המזיקים במדבקות אדומות,  מהלך שמשול מבחינתם לחראקירי. המאבק התנהל  על כל תג ותו בסעיפי הרפורמה – האם צריך בכלל לסמן מוצרים מזיקים באדום, היכן ייעשה הסימון, בקדמת המוצר או מאחוריו, מה יהא גודל האותיות וכיצד תצוין כמות הסוכר- על ידי סימון כמות הסוכר בכפיות בקדמת המוצר, או  שיסתפקו בציון מספר כפיות הסוכר במאה גרם של המוצר, בכיתוב  בטבלת הסימון התזונתי שבגב האריזה, כפי שנקבע לבסוף. לכאורה, מדובר בפרטים קטנים, אבל משמעותיים מאד ליצרנים, מדובר כאן בכסף גדול. סימון מוצרים במדבקה אדומה עלול לפגוע ביצרנים רבים, מה גם שכל המהלך הזה מלווה בהחלפת אריזות, לעתים גם פעמיים, מהלך שכרוך בהוצאה ניכרת לתעשיינים, גדולים כקטנים.
לאחר  שהצליחו  "למרוט" כמה נוצות מן הרפורמה ולהחריג  שורה של מוצרים מאימת הסימון האדום, השלימו התעשיינים רשמית עם הגזירה, אם כי כמה מהם המשיכו במאבק על פריט זה או אחר, דוגמת הגבינה הצהובה, משוש לבה של תנובה, שכאמור נאבקה עד לרגע האחרון  כדי למנוע ממנה את המדבקה האדומה.
 
היבואנים "גייסו" דיפלומטים זרים
בשלב השני נכנס לזירה איגוד לשכות המסחר, המייצג את היבואנים, שגם הם נדרשו לסמן מוצרים מזיקים. במסגרת מסע רחב שניהלו בכלי התקשורת  הם טענו, כי סימון המוצרים המוצע  אינו תואם את התקנים האחידים הבינלאומיים, הוא ייקר את עלויות היבוא ובסופו של דבר העלות תגולגל על הצרכן הישראלי. וכשגם זה לא בלם את השר ליצמן, "גייסו" היבואנים לעזרתם  את  שגריר האיחוד האירופי בארץ. השגריר נועד בנושא זה  עם שר הכלכלה אלי כהן, אשר בשלב מסוים הסיר את תמיכתו מן הרפורמה המוצעת והעלה כמה שינויים, שלא התקבלו על דעתו של ליצמן. גם משרדי ממשלה נוספים, כמו המשפטים והאוצר הסתייגו מסעיפים שונים ברפורמה.
  אך בכך לא הסתיימה מעורבותם של האירופים בפרשה. הנספח הכלכלי של האיחוד האירופי בישראל, שגריר איטליה ונציג של התעשייה האיטלקית בקשו להשתתף בשלוש ישיבות של ועדת הבריאות של הכנסת, בהן חזרו והתריעו כי סימון המוצרים רק ייקר את היבוא לארץ ואף הזהירו  כי" יצואנים אירופיים לא יגיעו לישראל". בישיבה הראשונה עוד נכח השר ליצמן שהגיב מיד "אני לא מתעניין בכלכלה אלא בבריאות- אמר - ובשיעורי ההשמנה והסוכרת אנחנו מהגרועים בעולם, ולכן עלינו לעשות צעדים רדיקליים".
 
מנכ"ל ב"גוב האריות"
ליצמן התפטר ועתה הוטלה על מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב המשימה  להמשיך ולהוביל את הרפורמה המוצעת אל השלב הסופי, כל זאת תחת ביקורת נוקבת, שחרגה לעתים מגבולות  המקובל.
על ה"דם הרע" שנמהל במחלוקת בין גורמים בענף המזון למנכ"ל יעידו חילופי הדברים בינו לבין כמה מן הדוברים במהלך כנס הקמעונאות 2017,  שהתקיים בסוף חודש דצמבר. לרגעים, נדמה היה שהמנכ"ל נקלע לגוב האריות. דבריו שוסעו מדי פעם ומבקרי הרפורמה המוצעת, שלעתים התייחסו אליה בבוז, קצרו לא פעם תשואות מן הקהל.
"מה השטות הזאת של המדבקות" – תהה עדי כהן, מנכ"ל רשת טיב טעם. "כולם מדברים על יבוא מקביל, אבל עם חובת המדבקות ברור שזה בלתי אפשרי. מדובר פה על סימון מחירים, כולנו צריכים להתארגן כנגד כל הליכי החקיקה הזאת".  בענף המזון רואים בסימון מוצרי המזון התערבות נוספת ומיותרת של הרגולטור. כמה משתתפים אזכרו את חוק המזון שחולל בזמנו מהומה רבתי וסופו שלא תרם לדבריהם להורדת יוקר המחיה- נהפוך הוא, החוק תרם  רק  לעליה של 3%  לפחות במחירי המזון וכך יקרה גם בעקבות הרפורמה הזאת.  
 
המנכ"ל – "אי אפשר להמתין יותר"
משה בר סימן טוב חוזר על מה שמה כבר הפך למנטרה מוכרת, אך מדאיגה- "אנחנו שיאנים בעולם, 70% מהילדים סובלים מעודף משקל, אנו צפויים למשבר, שיפגע בביטחון, בבריאות ובחוסן החברתי של ישראל". ולמי שמפקפק בדבריו הוא מוסיף "הרפורמה אינה שגעון שאחז בשר הבריאות או בי, זה צורך אמיתי של הצרכנים שלכם. אי אפשר להמתין יותר".
בר סימן טוב ממשיך לפרוש את משנתו, תוך שהוא מעלה את רוגזם של רבים מן הנוכחים. "כיום, אנו רואים פערים במידע  ביניכם המשווקים והיצרנים לבין הצרכן. הוא אינו יודע כמה סוכר וכמה מלח או שומן רווי יש במוצר. אנו רוצים לסגור את הפער הזה" . ולדוגמה הוא מציג דגני בוקר, שנחשבים מוצר בריא ומסתבר שיש בו 30 גרם סוכר. "אף אחד לא יודע על כך, אתם רושמים זאת מאחור באותיות קטנות והצרכן לא יודע ולא מבין".
 
"הצרכן אינו מטומטם"
"מדבריך אפשר להבין שאתה מתייחס לצרכן כאילו הוא מטומטם" - הגיבה בזעם ליאורה בירנהק- מרקוס הבעלים של מפעל מנעמים." אנחנו מכירים אותו היטב, הוא לא מטומטם". ליאורה אינה מרפה וממשיכה להלום- "אל תופתע אם בעוד 10 שנים תיתבע על כך שבגללך ילדים שתו דיאט קולה".
"ההמלצה היחידה שלי היא- שתו מים" –מגיב בר סימן טוב ומדגיש- "הרכבת הזאת כבר יצאה מן התחנה ובקרוב מאד תגיע ליעדה". איל רביד, הבעלים של רשת ויקטורי אינו מצליח להתאפק ומטיח דברים קשים במנכ"ל משרד הבריאות. " משום מה אני מתרשם שאתה יושב על עץ וחובט בו בגרזן.  להזכירך, משרד הבריאות מתקיים  בזכות היצרנים...אתה לא יכול לבוא ולפגוע ביצרנים אם לא יתנהגו כראות עיניך, או לומר שהם מחביאים מידע מן הצרכנים".
ליאורה חוזרת ותוקפת את הוגי הרפורמה. "עם המדבקות הללו אתם הורגים את היבוא המקביל ומחסלים את היבואנים הקטנים. כמייצגת של עשרות חברות המייצאות לשוק היהודי בארצות הברית, אני  מבטיחה לך שאם  ידביקו מדבקות אדומות הקניינים ישתגעו מכך ויפסיקו לקנות מאתנו".
מנכ"ל משרד הבריאות מבקש להרגיע את הרוחות ומבטיח לצמצם ככל האפשר את הפגיעות בענף המזון, ולמבקרים ולמקטרגים על הרפורמה הוא חוזר ומזכיר בהתרגשות - סוכר הוא רעל, רעל, רעל!
לדידו של בר סימן טוב רכבת הרפורמה כבר יצאה לדרך, אך עתה מתברר כי תגיע לתחנה בעוד שנתיים.
 


ד"ר  עמי בן יהודה, מנהל עמותת "מהיום- פורום ישראלי לאורח חיים בריא"
"הסיפור עדיין לא תם ולא נשלם"


ד"ר עמי בן יהודה, כמי שליווה את דיוני ועדת הבריאות של הכנסת, כיצד אתה רואה את ההחלטה לדחות את הפעלת הרפורמה בשנתיים?
הפחד הגדול שלנו  הוא, שבמהלך  השנתיים הקרובות יגיע למשרד הבריאות שר חדש ויהפוך את הקערה על פיה. כבר היינו עדים לכך בעבר, כאשר השרה גרמן ביטלה החלטות של קודמה הרב  ליצמן, וכשזה חזר לכהן כשר הבריאות – הוא ביטל שורה של החלטות שאימצה גרמן.
כלומר הסיפור לא תם ולא נשלם?
בהחלט. אנו חוששים גם שעד להפעלת הרפורמה,  היצרנים והיבואנים הגדולים ינסו בכל דרך למסמס חלק מן ההחלטות שקבלה ועדת הבריאות של הכנסת. ומה יהיה,  אם בעוד שנה ושמונה חודשים, קרוב למועד הפעלת הרפורמה, יבואו התעשיינים ויאמרו- עדיין לא הספקנו להיערך לקראת הרפורמה, מה יקרה אז? אם יעקב ליצמן יכהן אז כשר הבריאות יש סיכוי שהרפורמה תופעל במועד, אם לא יחזור למשרד אין לדעת מה ילד יום.
כרופא המתמחה בבריאות הציבור, אתה סבור שהרפורמה  אכן תשפר את בריאות הציבור?
אני סבור שיש פה אי הבנה יסודית לגבי סימון המוצרים. מטרת הסימון להעלות את המודעות של הציבור לנושא המזון הבריא. הסימון נועד לאותת לצרכן ולומר  לו  - עצור!  אין כוונה  למנוע ממנו אכילת גבינה צהובה, אלא לומר לו מה הוא מכניס לפה. שהצרכן יידע גם  שקטשופ הוא למעשה תערובת של סוכר ומלח ולא עגבניות.  לצד החינוך לאכילת מזון בריא, צריך להגביר את הפעילות הגופנית, בעיקר של הילדים שלנו, שרבים מהם סובלים מהשמנה יתרה – הילדים שלנו צריכים להתחיל לזוז! 
כחלק מן הרפורמה דרשתם גם להגביר את הייצור של מזון הבריא?
הסימון לבד לא יכול לעבוד- במקביל יש  גם להרחיב  את  ייצור המזון הבריא במחיר סביר. מה שקורה היום בסופרים  הוא שלכל מוצר שיש בו רמז לבריאות מיד מחירו קופץ. 
רבות דובר בתקשורת אודות מעורבותם של הלוביסטים בדיוני הועדה, תוכל לפרט? 
לצד האורחים שזומנו לישיבה- תעשיינים, יבואנים, רופאים נציגי האיחוד האירופי ואחרים, סבבו באולם גם המוני לוביסטים שהנחו ותדרכו את כל מי ששכר את שרותיהם. "עכשיו תדברו, עכשו תצעקו, עכשו תדגישו את הנימוק הזה"- כך הנחו הלוביסטים את מעסיקיהם. היו כאלה שגם הנחו חברי כנסת כיצד להצביע. זה מאד הרגיז.
 


משה קאופטייל,  מנכ"ל ובעלים של "מעדני מיקי"
"על הממשלה לסייע לתעשיינים"

משה קאופטייל, האם כתעשיין אתה מרוצה מן הדחייה בהפעלת הרפורמה בתחום סימון המוצרים?
לי זה היינו הך, כיוון שרוב המוצרים שלי כבר מותאמים, כך שלא  תוצמד להם מדבקה אדומה גם בשלב השני של הרפורמה  וחלקם גם בשלב השלישי. למעשה אנו ערוכים לנושא מזה חצי שנה.
נערכת לכך בשנה האחרונה?
 למעשה, אנו שוקדים כל השנים על שיפור המוצרים, זה דבר שעובדים עליו כל הזמן. בלי קשר לרפורמה  שוקדים אצלנו בעיקר על הפחתת הנתרן בסלטים השונים.
אבל עכשיו ודאי תידרשו להקפיד יותר על שיעורים מדויקים של הנתרן במוצרים שלכם?
בעבר לא היינו מכוונים בדיוק לכמות של 430 או 450 מיליגרם נתרן, היינו יותר מכוונים לטעמם של הצרכנים  וגם לבריאות.  עכשיו אנחנו מיישרים קווים ומכוונים לרמות הנתרן שתואמות גם את השלב השלישי של הרפורמה, כך שרוב המוצרים  שלנו לא יוגדרו כמוצרים מזיקים.
 במה כרוכה פעילות כזאת?
זה כרוך בשינויים טכנולוגיים במתכונים. זו פעילות שנמשכת הרבה זמן, מלווה בבדיקות במעבדות, תוך הקפדה על כך שחרף הפחתת המלח המוצרים יהיו גם טעימים, זה לא דבר  של מה בכך. לכך יש להוסיף את הכנת התוויות החדשות, הדפסות על גביעים וכיוצא באלה. מדובר כאן בהשקעות של מיליוני שקלים.
האם תוכל לגלגל לפחות חלק מן ההוצאות על המחיר לצרכן, כאשר מדובר במוצרים בריאים יותר?
לא נראה לי שהשוק ייתן להעלות מחירים בשל שיפור המוצרים. ואני פונה בהקשר לכך לממשלה- מצד אחד מטילים עלינו חוקים, אך לא מסייעים לנו ומצפים שהתעשיין יגבה זאת מן הצרכן. זה לא הוגן. יהיה קשה מאד לגבות מן הצרכן ואם עושים כזאת רפורמה על המדינה  לסייע במענקים לתעשייה. 
 
   סליחה שצדקנו...
האם הרפורמה בעולם המזון, לקידום תזונה בריאה  עולה על מסלול ירוק או אדום? שאלה זאת הייתה הכותרת של גיליון מזון+ בחודש אוגוסט, בעקבות שורה של לחצים כבדים שהופעלו על משרד הבריאות, לדחות או לשנות את רפורמת סימוני המזון. כתבנו חיים פלטנר, שעוקב אחר "רעידת האדמה" שמתחוללת בנושא, גילה כבר אז סקפטיות: "האם חילוקי הדעות שנתגלעו באחרונה בין המשרדים הממשלתיים, עלולים לגרום לדחייתה/ביטולה של הרפורמה לקידום  תזונה בריאה, שיזם שר הבריאות יעקב ליצמן? האם יעוקרו ממנה סעיפים משמעותיים, או שהצעדים שתוכננו יסורסו לחלוטין?" כך שאל בכתבה, תוך שהוא קובע: "בימים אלה ניצבת הרפורמה תחת מתקפה משולבת, ומסתמן ששר הבריאות לא 'עומד על רגליו האחוריות' למול דרישותיהם של המתנגדים לשינוי ולדחיית הגזירות". נראה שצדקנו.


 
 
הרשם חינם לקבלת עדכונים!
דואר אלקטרוני *
שם פרטי *
שם משפחה
תפקיד/מקצוע *

Go Back  Print  Send Page
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים