הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
מזון מהונדס גנטית: מהם היתרונות והסכנות
 
ה-GMO - מזון מהונדס גנטי Genetically Modified Organisms  – מהו? האם הוא מזיק לבריאות שלנו? ומה הקשר של ישראל לעניין?

פרופ' מונה בועז*
--------------
*מרצה במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל

 

מאז שהאדם פיתח חקלאות, הוא ביצע שינויים ביבול על מנת לשדרג ולעודד אפיונים רצויים כמו שיפור בתנובה ועמידות למחלות ומזיקים. הרבה מן המזונות שאנחנו אוכלים פותחו דרך טכניקות מסורתיות לשינויים גנטיים, למשל, אבטיח ללא גרעינים ותירס מתוק. ההבדל העיקרי בין טכניקות מסורתיות לשינוי גנטי של יבול לבין טכניקות של הנדוס גנטי הוא שהנדוס גנטי מאפשר הכנסה של גנים מזנים אחרים לתוך היבול כדי לצור את האפיון הרצוי. לרוב, הגנים החדשים משפרים אפיונים כמו תנובה, חיי מדף, תוכן תזונתי, עמידות למזיקים, לקוטלי חרקים ולבצורת וכפור.  הנדוס גנטי שימושי גם בתעשיית התרופות ליצירת חיידקים יוצרי אינסולין ושמרים לחיסונים.  הנדוס גנטי מאפשר לחקלאים לגדל יותר מזון בפחות משאבים, וכך להוזיל עלות ייצור המזון.

המון פיות להאכיל

היכולת לגדל יותר אוכל בעלות נמוכה חשובה לאור הגידול הצפוי באוכלוסיית העולם. מצפים כי בשנת 2050, אוכלוסיית העולם תמנה 2 מיליארד אנשים נוספים, כלומר, עלייה של כ- 35% באוכלוסיית העולם. כדי להאכיל את כולם, נצטרך להכפיל את יצור המזון ביחס להיום.
לשם כך ניתן:
1) להגדיל את שטח האדמה המוקדשת לחקלאות, אבל דבר זה דורש הרס של יערות הגשם.
2) צריכה של פחות בשר, אבל העולם המתפתח דווקא מגביר את הצריכה של בשר.
3) גידול מזון בשיטת ההידרופוניקה שהיא שיטת גידול במצע מנותק ללא שימוש בהזנה דרך אדמה דשנה. אבל לא סביר ששיטה הזאת תספק את כמות האוכל הנדרשת.
4) יישום טכניקות הנדוס גנטי להגברת התנובה ללא נזק לסביבה.

ישראל ויבול GMO

היום, 8 מדינות מתועשות ו-19 מדינות מתפתחות מגדלות יבול מהונדס גנטית (GMO), לרוב פולי סויה, תירס, כותנה וקנולה. ישראל משתתפת בחקר ופיתוח של יבול GMO, אבל מכירה של יבול GMO ישיר לתושבים לא מותרת. עם זאת, רוב האוכל שאנחנו קונים בסופרמרקטים (כ-70% ממנו) מכיל אלמנטים של GMO  כמו סירופ תירס, סוכר ואנזימים ליצור של גבינות. כמובן המאכלים תקניים למכירה ואכילה בישראל, והם גם כשרים.
להרבה אנשים דאגות לגבי גידולי GMO. למשל, הם פוחדים שיבול עמיד לקוטלי צמחים יגרום לזנים של צמחים עמידים במיוחד, או יגרום לעמידות לכימיקלים הללו בקרב חרקים. יש עדות להתפתחויות האלו אבל עמידות מתרחשת כאשר משתמשים בקוטלי צמחים וקוטלי חרקים בקצב מהיר יותר, ותוך נזק לסביבה. צריך לזכור כי גידול כזה מאפשר שימוש מופחת של הכימיקלים הללו.

בטוח למאכל?

אנשים גם דואגים להשפעת מזון כזה על בריאות האדם. במיוחד, דואגים כי אולי GMO  מהווה גורם מסרטן (קרצינוגני) או יחשוף את האוכלוסייה לאלרגנים חדשים. כיום אין כל עדות להתרחשויות כאלו, ומזוןGMO  עובר בדיקות רבות ואינטנסיביות לפני הגעתו לשוק.
ארגון הבריאות העולמי קבע כי GMO  בטיחותי לאכילה ע"י האדם.
למרות זאת, מופעל לחץ על ממשלות להגביל את השימוש ב-GMO. קבוצות לחץ כמו הארגון "גרין פיס", לחצו על ממשלות למנוע את השיווק של אורז מזן "גולדן רייס", אורז שמכיל כמויות גדולות של ויטמין A, דבר שיכול למנוע עיוורון בקרב מיליוני ילדים בעולם המתפתח. לדאבוננו ממשלות נכנעות לעיתים ללחץ למרות העדר ביסוס מדעי.
לסיכום, GMO  הוא פתרון אחד להגברת תנובה בעולם שאוכלוסייתו גודל. הוא מאפשר זאת תוך שימוש בפחות כימיקלים חקלאים ותוך שימוש מופחת של משאבים טבעיים.


המצב התחיקתי בעולם ובישראל
(מתוך האתר הרשמי של משרד הבריאות)

ארה''ב

קיימות תקנות של גופים שונים העוסקים בפיקוח על המזון כגון תקנות של רשות המזון והתרופות (FDA- Food and Drug Administration). בארה"ב דורשים ביצוע הערכת בטיחות למזון מהונדס גנטית, אך אין חובת סימון מיוחד של מוצרים אלה.
 אירופה
באפריל 2004 נכנסה לתוקף תקנה (EC 1829/2003) המסדירה את הנחיות האיחוד האירופי EU – European Union)) לגבי בטיחות וסימון מזון מהונדס גנטית וכן הנחיות לאישור שחרור לסביבה של אורגניזמים שעברו שינויים גנטיים (GMO). במסגרת התקנה, קיימת חובת סימון של רכיבי מזון מהונדסים גנטית או שמקורם מאורגניזם מהונדס. מדינות שאינן חברות באיחוד האירופי, כגון שוויץ, התקינו תקנות משלהן בנושא, הכוללות הסדרת נושא סימון של מוצרי מזון מהונדסים גנטית.
 ישראל
הנושא מטופל ע"י שתי ועדות: הוועדה למזון חדש של משרד הבריאות הדנה בבטיחות המזון והוועדה הראשית לצמחים מהונדסים של משרד החקלאות (הורצ"מ).  ישראל הינה מעצמה עולמית בטכנולוגיות חקלאיות ומתקיים בה מחקר רב ומתקדם מאוד בנושא הנדסה גנטית בצמחים. הורצ"מ מפקחת על ניסויים בתחומי הנדסה גנטית בצמחים הנערכים בארץ, התקנות בנושא פורסמו ב- 2005. כיום אין בארץ גידול צמחים
מהונדסים למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. לעומת זאת, יתכן יבוא של מוצרים מוגמרים המכילים רכיבים מהונדסים גנטית וכן שימוש בתעשיית המזון בארץ בחומרי גלם מהונדסים גנטית המיובאים מארה"ב ומדינות אחרות, בעיקר תירס, סויה וקנולה.
תקנה המסדירה מבחינה חוקית את ההנחיות בנוגע למזון חדש כולל מזון מהונדס גנטית וסימונו נמצאת בשלבי חקיקה אחרונים.  כל מזון חדש (כולל מזון מהונדס גנטית) לפני אישורו עובר הערכת סיכונים הכוללת היבטים הקשורים לבטיחות, לתזונה ולצריכה של המזון וזאת על פי  נוהל רישום מזון חדש המיושם הלכה למעשה מתחילת 2006 ומפורסם באתר שירות המזון. עם כניסת תקנות מזון חדש לתוקף תחול חובת סימון של רכיבי מזון מהונדסים גנטית וזאת בנוסף לבחינת בטיחות כפי שנעשתה  עד היום.
 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים