מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
שחיטה שחורה
17/05/17
בשר במחיר מוזל מאוד? הדבר אמור להדליק אצל הצרכן נורה אדומה. האם מדובר בשוק שחור? לא, מדובר בשחיטה שחורה. זוהי שחיטה ללא תהליך בקרה וללא פיקוח על הבהמות, שלא ניתן בה לדעת האם הבהמה הייתה חולה טרם השחיטה והאם הבשר ראוי למאכל אדם.

אילן קאשי
------------------
הכותב הוא מנהל חברת מבט לבטיחות מזון

 
 


פסח, יום עצמאות ותקופת הקיץ, הם זמן נהדר לבילוי חוץ שכוללים ארוחת מנגל. כמו כל שנה אנחנו שומעים על סל הקניות שהתייקר ואיך פעם היה כאן פשוט יותר. מה שלא מספרים לנו, בעניין יוקר המחייה, שיש מי שמנצל את התמימות של הצרכן ומוכר לו בשר טרי במחיר מוזל. כל כך זול וטרי, שטיפשי לא לקחת כמות כפולה ולהקפיא. אם כן, איך יכול להיות? האם מדובר בשוק שחור? התשובה היא לא שוק שחור, אלא שחיטה שחורה.
כל שנה בתקופת השיא, נערכים פקחים של משרד החקלאות לגל תפיסות של יזמים ששוחטים את הבהמות, לעיתים על ידי שוחטים מוסמכים, ומוכרים את התוצרת במחירי מבצע לכל דורש.
מה היא בעצם שחיטה שחורה? זוהי שחיטה שלבעלי חיים המיועדים למאכל בני אדם, ללא פיקוח וטרינרי אשר מבוצעת במסתור תוך עבירה על החוק. מקומות המסתור יכולים להיות חצרות הבתים, אזורים מבודדים בשטחים פתוחים ואפילו בתוך דירות.

מה אומר החוק?
תקנות מחלות בעלי חיים (שחיטת בהמות), התשכ"ד-1964, מתירות שחיטת בהמות אך ורק בבית מטבחיים מאושר ובפיקוחו של רופא וטרינר עובד ציבור שהוסמך במיוחד לצורך זה על ידי מנהל השירותים הווטרינריים. תפקידו של הרופא הווטרינר, לבדוק את הבהמה לפני השחיטה ומשנוכח שאינה חולה, לאשר את שחיטתה ולפקח עליה. לאחר השחיטה, על הרופא לבדוק את בשרה ואיבריה של כל בהמה ובהמה, ולהחליט האם הם, כולם או חלקם, ראויים למאכל אדם.
תפקיד המדינה להתחיל את הפיקוח על הבהמות כבר משלב הגידול של הבהמות בבתי הגידול. כל בהמה מסומנת על ידי תגית המוצמדת לאוזנה ומאשרת לנו את הפיקוח הלשכה הווטרינרית המחוזית. הפיקוח מקבל דיווחים על מצב הגידול ולפי כך יודע האם העדר חופשי ממחלות מידבקות ומגורמי סיכון אחרים או צריך להיכנס להסגר ולא להישלח לשחיטה. ישנן מגוון סיבות להסגר של עדר, והן בעיקר מצבו הרפואי, האם בבדיקה נמצאו נגיפים (וירוסים), חיידקים, טפילים פנימיים וחיצוניים או אפילו כלבת. כאשר מגיעה הבהמה לשחיטה היא עוברת בדיקה וטרינרית יסודית על מנת לשלול כל סוג של מחלה מסוכנת לבני אדם.
כל תהליך הבקרה אינו מתבצע כאשר מדובר בשחיטה שחורה. אין פיקוח על הבהמות ולא ניתן לדעת האם הייתה חולה טרם השחיטה. לא פעם נמצאו חלקי בשר מבהמה חולה והשמדתם חסכה סבל רב מהסועד התמים. השחיטה מתבצעת על ידי מכשור לא מתאים ולרוב באוויר הפתוח, מצב החושף את חומר הגלם לעתיד, לזיהומי הסביבה. חומר הגלם חייב להיכנס לקירור מידי ולהישמר בטמפרטורה של עד 8 מעלות, לפחות, בתוך המוצר. כאשר השחיטה מתבצעת באזורים פתוחים הבשר אינו מגיע לשלב הקירור, ולרוב נארז בשקיות ומשונע ברכבים ללא קירור כדי לא לעורר חשד.  פסולת , חלקי גופות, דם ואיברים שלא למכירה מושלכים בשטח ולא מטופלים כראוי (בור רקב או משרפה). נטישת שאריות בשטח מהווה זיהום סביבתי ומלווה בריחות נוראיים שנישאים למרחקים.
כאן הזמן לציין את הסבל שנגרם לבהמה שלא נשחטה כראוי.
מה לגבי עופות? תקנות מחלות בעלי חיים (בתי שחיטה לעופות), התש"ך-1960, מתירות שחיטת עופות אך ורק בבית שחיטה מאושר ובפיקוחו של רופא וטרינר עובד ציבור שהוסמך במיוחד לצורך זה על ידי מנהל השירותים הווטרינריים. בהגדרת "עופות", נכללים כל בעלי הכנף המיועדים למאכל אדם. הנתונים מראים ששחיטה שחורה של עופות נפוצה יותר בשל הקלות היחסית מול הבקר.
אז מה הסיכונים?
מעבר לפגיעה בבהמה וצער בעלי החיים השחיטה השחורה מזהמת את הסביבה הקרובה בשאריות פגרים ודם שמוזרם למערכת הביוב ועלול לגרום להתפרצויות מחלה סביבתיות. יש לקחת בחשבון את רמת הטיפול בבשר שמתחילת התהליך אינו מפוקח ועומד בתקן כל שהוא. יש סיכוי סביר שהבהמה הייתה חולה או לא כשרה לשחיטה. השחיטה באוויר הפתוח מזהמת את הבשר בחיידקים וההובלה באמצעים לא תקניים גורמת לחומר הגלם להגיע מקולקל לנקודת המכירה. סוחר בחומרי גלם כזה אינו מעוניין למכור לצרכן הסופי כמויות של קילוגרמים בודדים, המטרה שלו היא מכירה לקמעונאי או לבתי אוכל, שם אם יידרש יציג, ככל הנראה, תעודות מזויפות.
איך להימנע?
אני כצרכן קונה אריזות סגורות וחתומות על ידי יצרן ישראלי מוכר בעל רישיון יצרן וברשתות שיווק מוכרות. ידוע לי שהדעה הרווחת היא לא לקנות בשר בסופר, אך שם אני יודע מה תאריך השחיטה ומה תוקף הבשר, כך גם בעסק. על קרטוני המכירה של תנובה מצויים כל הפרטים הדרושים לאשר את האיכות של חומר הגלם.

הרשם חינם לקבלת עדכונים!
דואר אלקטרוני *
שם פרטי *
שם משפחה
תפקיד/מקצוע *
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים