הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
איך לא "לאכול אותה" עם שמן זית מזויף?
מעל ל 90% ממשקי הבית בישראל משתמשים בשמן זית על בסיס קבוע, אך מעל ל 60% משמן הזית המשווק בישראל הינו מזויף, חלקו לא רק שאינו ראוי למאכל אדם, אלא גם מהווה סכנה בריאותית.

באדיבות ברת הזית הישראלי בע"מ

 

1. מחיר: החיבור בין שמן זית איכותי ומחיר זול - אינו קיים במציאות. שרשרת הייצור והפקת השמן האיכותי מהעץ ועד הבקבוק - ארוכה ויקרה. זה לא אומר ששמני זית יקרים הם טובים (יש יצרנים חוצפנים שלא רק מזייפים אלא גם מעיזים לדרוש מחירים מופקעים), אבל בטוח שאיכותו של שמן הזית הזול מתאים יותר לשימון צירי הדלתות אך לא לסלט. בקבוק שמן זית 750 מ"ל עם מחיר מדף של פחות מ 48-50 ₪ מעורר מנורה אדומה.
2. איפה לא לקנות: כל הקניות האלה של שמני זית הנקנים בצידי הדרכים, המוצגים לראווה על מכסי המנוע של טנדר בכניסה לכפרים ערביים - בזבוז זמן וכסף. אותו כנ"ל לגבי פחי השמן שחברים שלכם מביאים מהכפר הזה או אחר שם נמצא בית הבד של "האח של המוסכניק שלי" וכאלה. זאת כיוון שאחד ממרכיבי האיכות החשובים של שמן הזית תלוי בהעברה מהירה תוך מקסימום 6 שעות של פרי הזית מהקטיף במטע ישירות לבית הבד, למטרת אצירה מיידית של שמן הזית. אצל בני דודינו הערבים שקי הזיתים שוכבים במטע יום יומיים עד שמתארגנים על מספר משמעותי של שקים, המובלים לבית הבד כאשר נוזלי הזית נמצאים כבר בהליך חמצון מואץ ומזיק.
3. שמן מיבוא: ברוב המקרים הוא באיכות נמוכה, בלשון המעטה. במגמה להגן על החקלאות הישראלית יש מיסוי כבד על יבוא שמני זית לארץ, ובכדי לעמוד במחיר אטרקטיבי על המדף של 10 ₪ לחצי ליטר וכאלה - היבואן רוכש בחו"ל נוזלים הזויים שהקשר בינם לבין שמן זית הוא כמו הקשר בין מטוס F16 ועפיפון. לא להתקרב, זהו ברוב המקרים זבל שפסול למאכל אדם.
4. הבקבוק, לא פחות חשוב: שימו לב לבקבוק: חלק משמני הזית של חברות ישראליות גדולות וידועות מתחום המזון משווקים בבקבוקים שקופים. תוחלת החיים של שמן זית בבקבוק כזה הינה
קצרה והוא מתחמצן במהירות ובכך נעלמים ממנו ערכיו הבריאותיים. שמן זית בבקבוק שקוף יכיל שלל פגמים, כי האור מפרק את שמן הזית וגורם לשחרור ריחות וטעמים לא נעימים, אתם לא רוצים את זה בשמן שלכם. קנו רק בבקבוקים כהים, ירוקים. אין ייצור בקבוקים כאלה בארץ, הם מיובאים
מאיטליה ועלותם משמעותית, אך יצרני שמן שמכבדים את עצמם לא יעיזו למכור לך שמן זית בבקבוק שקוף.
5. תווית איכות: אל תתרשמו מתווית איכות הזית של מועצת הצמחים, המוצגת על הבקבוק. אין לה משמעות, כי הזייפנים של השמן מזייפים גם את התווית. כשבמועצת הצמחים יש פקח אחד בלבד לכל המדינה לנושא בדיקות איכות שמן זית ומשרד הבריאות מתנער מאחריותו לעניין – הפיתוי לזייפני השמן לרמות גם בעניין תווית האיכות הינו עצום, לראיה - לעולם לא הושלך מישהו מהם לכלא , שלא לדבר על תביעות נגדם. כלום.
6. מדליות תארים וכאלה: אל תתרשמו מציורי מדליות של תחרויות שמן בחו"ל המוטבעות על התווית. אם אתם רוצים - שלחו לי כוס מים מהברז ואארגן לכם עבורה מדליה זהב מתחרות שמן באיטליה, זה רק עולה קצת כסף.... מומלץ לברר באינטרנט תוצאות של תחרויות שמן זית רשמיות שנערכות בארץ מדי שנה, בעיקר בררו את התוצאות של תחרות
"הראשון במסיק".
7. מה אומרת התווית?: לתווית שעל הבקבוק כמעט אין משמעות, תתעלמו מכל הסופרלטיבים שהיצרנים מעניקים לעצמם. רבים מהם פשוט משקרים. גם תאריך התפוגה, רמת החומציות, המילים "כתית מעולה מכבישה קרה" – אינם רלוונטיים כלל במקרים של שמנים מזויפים.
8. שווה לחקור ולבדוק: משפחה ישראלית ממוצעת בת 5 נפשות המודעת לתכונות הבריאותיות של שמן זית צורכת כ 10 ליטר שמן זית בשנה ויותר, ורמת הצריכה עולה כל שנה. רכישה של שמן איכותי כרוכה בהוצאה משמעותית, ושווה לעשות פעם אחת מחקר משפחתי, לאתר את השמן האיכותי והמתאים ולהתמקד בו. (להלן)
9. איך בודקים איכות שמן זית: ברכישת שמן זית, בנוסף להנחיות הנ"ל, בדקו גם את הריח, ה"בוקה": מייד לאחר פתיחת הבקבוק שיפכו שמן לחצי כוס והריחו על ידי החדרת החוטם לפנים הכוס. ריח עשבוני מעקצץ משהו המזכיר דשא / עשב קצוץ /
זיתים –סימן טוב. חוסר ריח או ריח קלוש או ריחות שמזכירים חומץ או דוכן פלאפל – לא טוב. ריח חזק שלא מזכיר עשב/ דשא או פרי- לא טוב. לאחר מכן הכניסו את הכוס עם שמן הזית למקרר, ובדקו לאחר מספר שעות, אם השמן לא צמיג – לא טוב.
10. חשוב להתאים את הטעם לטועם: מעבר לכל המידע הנ"ל, חשוב שתאתרו את השמן זית האהוב עליכם בטעמו, בנוסף לאיכותו הגבוהה. שוק שמן הזית מתפתח ממש כמו ענף היין, יש שמנים הנקראים "זניים" והבקבוק מכיל אך ורק את השמן מזן עץ זית ספציפי. יש בארץ מעל ל 10 זנים עיקריים, כגון ברנע, פיקואל, ארבקינה, קורנייאקי , סורי, לאצ'ינו, פישולן ועוד והם שונים בטעמם. המבינים מבחינים בין שמני זית שונים לסוגי אוכל שונים, ויש גם את בעלי בתי הבד המתמחים ב"בלנדים", כאמור ממש כמו ביין. שווה להשקיע בבדיקה.
11. טיפ חשוב: לאחר שתנהגו על פי כל ההנחיות הנ"ל ותאתרו את השמן האיכותי שגם מתאים לכם בטעמו, חשוב לזכור שיש לשמור עליו בבית באחסנה נכונה במקום חשוך ובשום פנים ואופן לא על השיש ו/או בקרבת הגז.
12. המומלצים: אם הגעתם עד הנה – אתם בטח שואלים את עצמכם –" יופי, אבל על מי אתה ממליץ?" יש בארץ כ 250 בתי בד, רובם מייצרים שמנים באיכות נמוכה.
ובכן, ראשית, פעלו על פי כללי האצבע שפורטו כאן. בנוסף, השמנים שמיוצרים על ידי מרכזי מילוי של חברות גדולות וידועות בתחום המזון בארץ – חלקם בסדר, אבל "זה לא זה".
אז מה כן? בבדיקה רוחבית מצאתי שרוב שמני הזית האיכותיים באמת קשורים בבתי בד הנמצאים בקיבוצים, הנה דוגמאות:
"ארץ גשור" מקיבוץ גשור ברמת הגולן.
"מסיק" מקיבוץ מגל.
"חלוצה" – עד לאחרונה מקיבוץ רביבים וכעת מרמת הנגב הסמוכה.
"סבא חביב" מקיבוץ פרוד.
יש עוד בתי בד המייצרים שמן זית איכותי אך רובן, להבדיל מה-4 המומלצים כאן, בעלי פרישת שיווק מוגבלת.
13. לסיכום: שמן הזית הינו מרכיב מהותי במטבח הישראלי. אפשר להשתמש בו לטיבול מאכלים אבל גם לצרכי טיגון/ אפיה/ אידוי וכו'. שמן זית טוב לא רק שישפיע משמעותית על הבריאות שלכם (כפי שמוכיחים מעל ל- 3500 מחקרים שנערכו בשנים האחרונות), הוא גם ישדרג את טעמו של האוכל שלכם בצורה משמעותית ביותר.


הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים