מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
כבר מכינים את המטבח לפסח? הנה כמה טיפים בטיחותיים
מאת אנדרי מטיאס, מנהל אגף הסברה, פרסום והוצאה לאור במוסד לבטיחות ולגיהות
 


הפסח עוד מעט כאן, ההכנות בפתח ואנחנו אצים רצים להיערך במועד לקראת חג החירות הבא עלינו לטובה. אבל לפני החירות- עבדים היינו: צריך לקנות, לנקות, לסדר לבשל, להגעיל את הכלים ועוד ועוד. עם כל אלה חשוב שנסב לסדר כשכולנו שמחים ובריאים – לכן עלינו להקפיד שאת ההכנות לחג נעבור ללא תאונות וללא פגיעות.

במאמר זה נסקור כמה מאפיינים בולטים לקראת החג, שחשוב לתת עליהם את הדעת בכל הקשור לבטיחות: הכנת הבית לחג – ביצוע ניקיון ושימוש נכון בחומרי ניקוי, הגעלת כלים בצורה בטוחה, הכנת המזון והשימוש בגז.

ניקיון וחומרי הניקוי
לקראת חג הפסח השוק מוצף בסוגים רבים של חומרי ניקוי למטרות שונות. חשוב לדעת שרוב חומרי הניקוי מכילים תרכובות של כימיקלים שונים, אשר עלולים לפגוע בבריאות האדם ובאיכות הסביבה.
כללים בסיסיים לעבודה בטוחה עם חומרי הניקוי:
• יש להקפיד להשתמש באריזות המקוריות של חומרי הניקוי. אין להעביר את החומרים לאריזות קטנות יותר שאינן האריזות המקוריות. לא אחת התרחשו אסונות כאשר ילדים שתו חומרי ניקוי שאוחסנו בתוך בקבוקי משקה.
• יש לסגור היטב את מיכלי החומרים מיד עם תום השימוש.
• אין להניח את האריזות בקצה שולחן/מדף סמוך למעבר שבו הולכים.
• יש להרחיק את החומרים מקרבתם של ילדים.- לאחסן את המיכלים בארונות נעולים או במקומות גבוהים. בשום אופן אין לאחסן חומרי ניקוי בארון שבו מאחסנים חומרי מזון.
• בשימוש בחומרי הדברה יש לרסס בהתאם להוראות של האריזה.
• חומרי ניקוי המיועדים לשימוש בריסוס – יש לוודא שפיית הריסוס מכוונת מהגוף והלאה. לאחר היישום יש לסגור את הנצרה (בד"כ על ידי סיבוב של ראש התרסיס). אין לרסס חומרי ניקוי על הגוף.
• אין לרסס חומרי ניקוי בקרבת אש או מקור חום. חומרי ניקוי לא מעטים מכילים רכיבים דליקים מאוד.
• אין להשתמש בחומרים שאינם מיועדים לשימוש ביתי, כמו לדוגמה: חומצת מלח בריכוז 32%.
• אין לערבב בין חומרי ניקוי שונים. ערבוב חומרי ניקוי עלול לגרום לריאקציה כימית ביניהם שכתוצאה ממנה נפלט גז רעיל העלול לפגוע בדרכי הנשימה ואף לגרום לפגיעות חמורות.
• התאמה לתקן: חומרי הניקוי הנמכרים בשוק הישראלי, בין שהם מיוצרים בארץ ובין המיובאים, חייבים להתאים לדרישות התקנים הישראליים הרשמיים. יש להימנע מרכישת מוצרים שאינם תקניים.
• יש לבדוק את האריזה של המוצר: האריזה צריכה להיות אטומה וחזקה, ובמקרים מיוחדים, כאשר מדובר בחומרים מסוכנים, האריזה חייבת להיות קשה לפתיחה על ידי ילדים. מומלץ לוודא שעל האריזה  של המוצר מופיע סמל קבוצת הסיכון של המוצר:

      
 חומרים מסוכנים             חומרים קורוזיביים             חומרים רעילים
  לסביבה
      
        חומרים דליקים                                 חומרים מזיקים       
• בעבודה ממושכת עם חומרי ניקוי מומלץ להשתמש בכפפות ניטריל או PVC, או בכפפות חד פעמיות. הכפפות צריכות להתאים לגודל כף היד. הכפפה צריכה להיות שלמה ללא פגמים או סדקים. אחת למספר שעות רצוי להוריד את הכפפות ולשטוף את הידיים.

הנחיות חשובות למלאכת הניקוי
• אין להשאיר מים על הרצפה- זהירות! סכנת החלקה.
• לצורך טיפוס למקומות גבוהים יש להשתמש בסולמות תיקנים. בשום אופן אין לאלתר אמצעים להגעה לגובה כמו ארגזים או כסאות לא יציבים.
• יש לארגן את המטלות ולבצע אותן מתוך תשומת לב. הסיכונים גוברים כאשר מבצעים יותר מדי מטלות בו זמנית ובלחץ זמן - בישול (סכנה מאש גלויה). ניקיון (רצפה חלקלקה, שימוש בחומרי ניקוי) דיבור בטלפון (איפה היינו ומה עשינו?),. טיפוס על סולם (כדי להוריד את הכלים מהבוידעם), חיתוך המזון (סיכוני פציעה מהסכין) וכדומה.
• חשוב לזכור: כאשר מבצעים עבודות ניקיון אין להשאיר דליי מים (אפילו אם הם חצי מלאים) ללא השגחה כאשר נמצאים תינוקות בסביבה כבר אירעו אסונות שתינוקות טבעו בדלי מים שנשאר ללא השגחה.

הגעלת הכלים
ביצוע הכשרת כלים לקראת חג הפסח כרוכה בסיכונים ובהם: שריפה וכוויות.

למבוגרים בלבד: בעבודות הכשרת הכלים לפסח חל איסור על השתתפותם של אנשים מתחת לגיל 18. את כל העבודות המתבצעות במים חמים או רותחים יש לעשות בהשגחתו של עובד מנוסה. חובתו של האחראי להדריך את מי שמבצעים את ההכשרה בכל הנוגע לעבודה בטוחה. על האחראי לוודא שמקום ביצוע ההכשרה מתאים ובטוח וקוימו כל התנאים לביצוע העבודה בצורה בטוחה.

מקום ביצוע ההכשרה: חימום מים באמצעות אש גלויה יש לעשות במרחק בטוח ממקום שבו מצויים חומרים דליקים. אם תנאי המקום אינם מאפשרים זאת יש להתקין מחיצה מחומר בלתי דליק שתפריד בין החומרים הדליקים לבין האש.

מיכל החימום: מיכל חימום המים יהיה תקין, ויוצב על בסיס אופקי איתן ויציב. אין למלא את המיכל במים עד שפתו העליונה, יש להשאיר שוליים יבשים כדי למנוע גלישה של המים הרותחים.

מבער ומערכת החימום הארעית:
- המבער צריך להיות מחובר לגליל הגז באמצעות צינור תקני וווסת לחץ. יש לבדוק את תקינותו של המבער על ידי טכנאי גז. גליל הגז צריך להיות מרוחק מהמבער לפחות 6 מ' ויש לכסותו בשקי חול.
- מערכת הגז הארעית חייבת בבדיקה ובאישור של טכנאי גז מוסמך.
- לפני הצתת הגז יש להפנות את הפנים מהלהבה. יש להצית את הגפרור/המצית לפני פתיחת ברז הגז. יש לכבות את הגפרור בתוך כלי המיועד לכך. אם צבע הלהבה שונה או מרגישים בריח של גז יש לסגור את ברז הגליל ולהזמין טכנאי מוסמך. יש לכבות את הגז לפני הסרת מיכל החימום מעל הלהבה.
- בסוף יום העבודה יש לסלק את גליל הגז מהמקום.

אמצעי כיבוי: ליד כל מיתקן לחימום מים יש להציב מטף כיבוי תקין מסוג אבקה יבשה במשקל של 6 ק"ג.

בטיחות הציבור: הציבור יעמוד בפתח הגידור וימסור את הכלים להכשרה. אין להרשות לאדם לא מוסמך להיכנס לשטח המגודר.

ציוד מגן אישי: העובדים יהיו מצוידים במגפיים. יש להגן על גוף העובד באמצעות סינר עשוי מחומר בלתי דליק ואטום בפני מים. ההגנה על ידיו של העובד - בעזרת כפפות עשויות חומר אטום למים. טבילת הכלים במים הרותחים תיעשה בעזרת כלי עזר ובשום אופן לא תעשה עם הידיים.

בסוף יום העבודה יש להשגיח על מיכל המים הרותחים ולקרר אותו עד לטמפרטורה של כ–cº36.
אין להשאיר מיכל מים חמים ללא השגחה.

בטיחות בגז בישול (גפ"מ)
גז פחמימני מעובה (גפ"מ), או "גז בישול" כפי שאנו קוראים לו בשפת היום-יום, הוא גז דליק כבד מן האוויר. הוא משמש לבישול, לחימום, וגם להלחמה.
חשוב להכיר את הסיכונים האופייניים לגז הבישול כדי לדעת להיזהר מהם:
• הגז כבד מן האוויר. לכן אסור לאחסן גלילי גז, או להשתמש במכשירים הפועלים על גז במקומות ובחדרים המצויים מתחת למיפלס הקרקע.
• כאשר חשים בריח האופייני של הגז - יש לסגור מיד, את הברז הראשי המספק את הגז למיתקן, ולפתוח חלונות ודלתות כדי לאפשר אוורור טוב של החלל. יש לנסות לאתר את סיבת הדליפה בעזרת מי סבון. אם איתור הדליפה דורש מיומנות ואם נדרש תיקון - יש לקרוא לטכנאי מוסמך.
• כאשר חשים בריח של הגז – יש לנתק מבחוץ את מערכת החשמל מאספקת הזרם, כדי למנוע אפשרות להיווצרות ניצוץ (כתוצאה מחיבור או ניתוק של מתג או מכשיר חשמלי), אשר עלול לגרום לדליקה ו/או לפיצוץ.

טיגון ובישול
בהכנות לארוחת החג עוסקים הרבה בבישול ובטיגון. חשוב להקפיד על כמה כללי זהירות פשוטים שיעזרו לעבור גם את השלב הזה בשלום:
• טיגון בשמן עלול לגרום לכוויות ואף לשריפה. יש להשגיח היטב על המחבת או הסיר בכל זמן הטיגון.
• כלי עם שמן על הגז ללא השגחה עלול להתחמם יתר על המידה ולעלות באש. במצב כזה חשוב לזכור לא להתיז מים על המחבת או הסיר . התזת מים רק תגביר את הלהבה ותגרום לשריפה ולפגיעה באדם העומד שם. יש לכסות את כלי הטיגון בעזרת מכסה או מגבת לחה, כדי לחנוק את הלהבה.
• יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כך שלא יבלטו ממשטח הכיריים, כדי למנוע היתקלות בהם ובמיוחד כאשר נמצאים ילדים בסביבה.
• חשוב לשמור על הניקיון בסביבה – להרים מיד כל קליפה שנפלה לרצפה ולייבש כל מה שנשפך כדי שלא נחליק חס וחלילה.


לפרטים נוספים אודות בטיחות בעת הכנות לפסח, ולכל שאלה בנושא בטיחות וגיהות במקום העבודה, ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות, בטל: 03-5266455  או בדואל: info@osh.org.il


 


הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים