מבזק  חדשות
 


 
Wine Israel


מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 

   אני והקרמבו שלי

טל, סטודנטית לעיצוב תעשייתי ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, יצרה אינטרפרטציה חדשה ומרתקת לקרמבו (גם טעימה מאד) בהקשר ההיסטורי שלו והעניקה לו פרשנות חדשה. הפרויקט הוצג בתערוכת הבוגרים "חדשות טובות"
 
טל בן משה

את פרויקט הגמר שלי בחרתי לעשות על קרמבו. למה דווקא קרמבו? אתם ודאי תוהים. בתחילת הדרך, ידעתי שארצה לעסוק באוכל, בשינוי צורתו וחווית האכילה שלו, ולהעלות חיוך. בחנתי מספר קינוחים והתעסקתי רבות בשאלה "למה?" כשהגעתי לקרמבו, הבנתי שהוא עונה לי על כל שאלותיי.
קרמבו הוא ממתק פופולרי המורכב מבסיס עוגיית חמאה, מעליו גבעה מזולפת עשויה מקצף חלבונים ממותק, וציפוי שוקולד העוטף את הכל הנקרא צימקאו שהוא תחליף שוקולד תעשייתי.
הקרמבו הוא גם ישראלי וגם לא, ממתק פשוט אך מאוד נחשק, לרובנו יש זיכרון ילדות או הווה שקשור בו, והוא מאפשר חוויות וצורות שונות לאכילתו בזכות כך שניתן לפרק אותו מבסיס העוגיה.
הפרשנויות השונות לאכילתו הבהירו לי שהקרמבו הוא יותר מעוד ממתק, ושיש סביבו נושאים רבים הנוגעים לו כמו היסטוריה ותרבות, חוויית אכילה, ממשק משתמש, והעדפה אישית. הבנתי שאני רוצה בפרויקט שלי, בדומה למחקר ארכיטיפ לחקור את הקרמבו משלל היבטיו ולהגיב אליהם דרך וריאציות חדשות לקרמבו, המתייחסות בכל פעם לנושא אחר, ועל הדרך לנסות להבין, מה יש בו בקרמבו?
כדי להבין את זה צריך ללכת הרבה אחורה, לתחילת הסיפור, שמתחיל בדנמרק, לפני כ-200 שנה פלוס מינוס, שם הומצא הקרמבו לראשונה ונקרא תחת השם "נשיקת הכושי" בשל צורתו וצבע השוקולד. הממתק התפשט ברחבי אירופה, והשם הגזעני לא נעצר כאן, הקרמבו זכה לשלל כינויים גזעניים לא פחות ברחבי אירופה כגון: נשיקת הכושי בדנמרק, ראש העבד בגרמניה, שד הכושית בבלגיה, וראס אל עבד בלבנון.
גם לארצנו הקטנטונת הקרמבו הגיע בשנות ה40 ונקרא תחת השם "כושי". ניתן לראות בפרסומות משנות ה60 שהממתק כבר קרוי קרמבו, איך הדימוי בפרסומת הוא עדיין של איש שחור. רק בשנת 1966 שונה השם לקרמבו שמשמעותו היא קרם בתוכו.
כתגובה לעובדה זו בחרתי לעצב וריאציה עדכנית לביטוי "ראש הכושי" המחזירה לו את כבודו האבוד, ומתייחסת אליו כאחד האדם, כשווה בין כולם. כשם שיש מגוון טעמים לשוקולד כך גם מגוון האנשים והמינים היוצרים את החברה סביבנו. מבפנים, אגב, כולנו אותו דבר...

***
היסטוריה גזענית

רבים מאתנו נוטים לחשוב כי את הקרמבו המציאו בישראל. מסתבר שלא. למעשה לקרמבו יש היסטוריה די גזענית, בהתחשב בכך שהומצא בדנמרק לפני כ-200 שנה תחת הכינוי 'נשיקת הכושי'. הקרמבו זכה לשלל כינויים גזעניים נוספים ברחבי אירופה כגון ראש העבד בגרמניה, שד הכושית בבלגיה, וראס אל עבד (ראש העבד) בלבנון.
גם בארצנו הקטנטונת בשנות ה-40 היה נקרא "כושי" והיה ניתן להשיג אותו במכולת, ורק בשנת 1966 שינו בישראל את שמו לקרמבו שמשמעותו היא "קרם בתוכו". מאז ועד היום, ישראל היא מעצמת ייצור קרמבו, השנייה בגודלה אחרי דנמרק. על אף שאיננו ממציאי הקרמבו, אימצנו אותו לחיקנו כאילו היה כזה.
נחזור לישראל, שמאז 1966 ועד היום, הפכה למעצמת קרמבו ויצרנית הקרמבו מס' 2 בעולם, אחרי דנמרק. השאלה הנשאלת ביותר סביב הקרמבו בישראל היא איך אתה אוכל את הקרמבו שלך? התשובות נחלקות למחנות שונים: 69 % אוכלים את הקרמבו מלמעלה, אל העוגיה, 12% אוכלים את הקרמבו הפוך – מהעוגיה אל הקצפת, 10% אוכלים את הכל ביחד, ו4% אוכלים כל פעם בדרך שונה, או בדרכים פחות שגרתיות כמו לאכול את הקצפת בכפית, או לקלף את השוקולד סביב הקצפת. בוריאציות שעשיתי בנושא הזה, בחרתי להתייחס דווקא לאלו שאוהבים לאכול את הקרמבו בדרכים פחות שגרתיות, וליצור עבורם את הוריאציה האידיאלית לאכילת קרמבו.
מעדן קרמבו – הוא וריאציה המדייקת את חוויית האכילה הכוללת ומדמה אותה לאכילת מעדן בכפית. הקרמבו הפך להיות המיכל, והעוגיה למכסה. העוגיה מתפקדת גם כ-2 כפיות המתקבלות משבירה של מכסה העוגיה באמצע. אוכלים באמצעות הרמת המכסה, שבירתו ל2 כפיות, ואכילה של הקצפת בעזרתן.
הוריאציה השניה, קרמבו ארטישוק  מעצימה את חוויית קילוף השוקולד והוכת אותה למהנה יותר, כך שכל עלה חושף עוד מהקצפת הנכספת, שמונחת על גבי לב הארטישוק, כמו שהקצפת עבור חובבי קילוף השוקולד היא לב העניין בקרמבו.
הקרמבו בישראל משווק בעונת החורף בלבד. כל חורף מיוצרים בישראל כ-53 מליון קרמבואים, ישראלי ממוצע אוכל כ-9  קרמבואים לעונה, יש כאלו שאף מקפיאים את הקרמבו כדי להנות ממנו גם בעונת הקיץ. בגלל הביקוש הרב והגעגוע לקרמבו, החלטתי ליצור וריאציה מיוחדת לקיץ – ארטיק קרמבו. העוגיה וציפוי השוקולד נשארו אותו דבר, ובמקום הקצפת, יש גלידת שמנת באותו הטעם המדוייק, שתקל על הגעגוע לקרמבו בקיץ החם. העוגיה מתפקדת גם כמקל הארטיק, וגם כתחתית הקרמבו. הצורה הינה הכלאה בין ארכיטיפ הקרמבו לארכיטיפ הארטיק. אגב, החברה שנתנה לקרמבו בישראל את שמו נקראה "ארטיק".
***

עוד מרכיב אינטגרלי בקרמבו הוא האריזה שלו. אריזת פלסטיק קטנה או קרטון גדול, ובתוכם עטיפות אלומיניום דקיקות השומרות על טריות כל קרמבו בנפרד. אנקדוטה מעניינת, בשל עדינותו הרבה של הקרמבו עד היום עוטפים אותו ידנית אחד אחד. אריזה יכולה לספר הרבה אודות המוצר אותו היא מוכרת. הקרמבו נחשב לממתק פשוט ועממי, ועניין אותי לגלות איך האריזה יכולה לשנות את התפיסה שלנו לגבי מה זה מוצר פשוט, ומה זה מוצר יוקרתי.
בוריאציה זו השתמשתי באותם חומרי גלם של אריזות הקרמבו המקוריות, פלסטיק, קרטון, ועטיפות אלומיניום. בשינוי פרופורציה הקרמבו הפך לפרלין, אריזת הקרטון הפכה למארז פרלינים, והפלסטיק לתחתית המחזיקה אותם. כך הפך הקרמבו הפשוט והרגיל, למהודר ואקסקלוסיבי. גם פרלינים אגב, מיוצרים בעבודת יד ונעטפים אחד אחד,דבר שהופך אותם ליוקרתיים.
קרמבו הסיגר, ממשיך את הנושא של נמוך מול גבוה בדומה לאריזת הפרלינים, בכך שהוא הופך את הקרמבו הפשוט בעזרת צורה, דרך אכילה, ודרך החזקה למשהו יוקרתי יותר. האכילה של הקרמבו הזה מתבצעת ע"י החזקתו כמו סיגר ושאיבת הקצפת כמו בתנועת שאיפת עשן. צורתו גם מרפררת לזיכרונות ילדות בדמות מסטיקים בצורת סיגריות.
קרמבו הוא קינוח ליחיד, אך פופולרי לאכול אותו בדרך כלל בחברה, במסיבות ימי הולדת וכו. איך הקרמבו היה נראה אם הוא היה מיועד לחלוקה בין בני זוג? או לחלוקה בין קבוצה?
בנושא זה ייצרתי שתי וריאציות, האחת, מדברת על חלוקה בין זוג – ומתייחסת לאקט השבירה והפירוק של הקרמבו ממקום אחר - מהשוקולד. צורתו המקורית של הקרמבו לא השתנתה כאן הרבה, אלא חווית השימוש והאכילה שלו.
בווריאציה השנייה, התייחסתי לקרמבו כמאכל קבוצתי, ויצרתי בעצם כמעין טבלת קרמבואים מחוברים בהשראת טבלת שוקולד, שניתן לאכול רק ע"י הפרדתם האחד מן השני. רק אדם אחד בד"כ יכול לחלק את הטבלה, אך היא מיועדת לכולם, בדומה לאופן בציעת החלה בקידוש של שישי.
תהליך ייצור הקרמבו המקורי נעשה באסרוזיה של קצפת ובטבילת שוקולד. בתהליך הייצור שלי, על מנת לאפשר טווח משחק ומגוון צורני גדול יותר עבדתי בטכניקה של יצירת קליפות שוקולד כמו בפרלינים או יציקות קרמיקה, שאותן ממלאים לאחר מכן, תהליך מעט הפוך. אלו תמונות מתהליך העבודה שלי עם התבניות סיליקון למזון, בשוקולד, ובבצק.
 
***
לסיכום, עברתי עם הקרמבו דרך ארוכה ופתלתלה שכללה הרבה רגעי הומור שמחה עצב תסכול למידה והבנה. העיסוק בקרמבו לימד אותי איך ניתן לקחת נושא פשוט ולחקור אותו דרך טווח רחב של רבדים, הנוגעים העיצוב – פונקצייונליים, בין אישיים, תרבותיים וחווייתים. מה שהבאתי כאן לפניכם היום הוא רק קמצוץ ממה שלמדתי על הקרמבו במהלך העבודה. בזכות הקרמבו למדתי כמעצבת, איך להתבונן על הדברים הקטנים והיומיומיים סביבנו, לנתח אותם ולהעמיק בהם ולהבין שיש בתוכם עולם ומלואו, צריך רק להסתכל.
 
 
הרשם חינם לקבלת עדכונים!
דואר אלקטרוני *
שם פרטי *
שם משפחה
תפקיד/מקצוע *

Go Back  Print  Send Page
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון

 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 

ספר דיגיטלי, מגזין דיגיטלי,
קטלוג דיגיטלי, חוברת דיגיטלית

דיגיטלר
המרת חוברות לתצורה דיגיטלית
http://www.digitaler.co.il
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים