מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
נטול גלוטן
מאת חיים פלטנר

המודעות גדלה; בשנים האחרונות גדל הביקוש למוצרים נטולי גלוטן בהיקף שבין  40 ל-50 אחוזים בשנה, וההערכות הן שעד 40% מאוכלוסיית המדינות המפותחות סובלים מרגישויות לגלוטן, גם אם אינם חולים במחלת הצליאק. מדובר בענף מזון מתפתח שאינו ייחודי רק לחנויות הבריאות והטבע, אלא נמצא על מדפי המרכולים.

חיפוש מהיר במזווה הביתי העלה את הממצאים הבאים: על קופסת משקה סויה של חברת  BIO מופיע הכיתוב - נטול גלוטן; על קופסת שוקולית של עלית כתוב  - מכיל סויה ועלול להכיל עקבות מזעריים של גלוטן; על מארז של קרקר חיטה של שופרסל נכתב - מכיל גלוטן, ואילו על קופסת דגני בוקר של תלמה מופיע הכיתוב הבא -  מכיל  גלוטן ועלול להכיל שאריות של אגוזים, סויה ושומשום. וזה רק מדגם קטן מן המוצרים המצויים במזווה של כותב שורות אלה, שעל המארזים שלהם מככב כמעט תמיד הגלוטן, גם כאשר הוא נמצא וגם בהיעדרו.
 הגלוטן הוא חלבון המצוי בקליפת גרעין החיטה, השעורה, השיפון ושיבולת שועל ומוצריהם והוא משמש לתפיחה הגדולה של הבצק בתהליך האפייה. חולים במחלת הצליאק הם הסובלים העיקריים מן הגלוטן (על המחלה והשפעותיה ראו קטע נפרד בכתבה זאת). למעשה, רק כאחוז אחד מתושבי ישראל חולה בה, אולם להערכת רופאים מספר הסובלים מן הגלוטן בעולם גדול בהרבה, וההערכות הן שעד 40% מאוכלוסיית המדינות המפותחות סובלים מרגישויות לגלוטן, גם אם אינם חולים במחלת הצליאק.

השוק  צמח בקצב מואץ
שוק המזון ללא גלוטן הוא ללא ספק אחד  השווקים שצמחו באחרונה בקצב מואץ ביותר. "בשנים האחרונות גדל הביקוש למוצרים נטולי גלוטן בהיקף שבין  40 ל-50 אחוזים בשנה. השנה התמתנו במקצת הביקושים והסתכמו בגידול של כ-20% בלבד" - אומר אושרי  מאיוסט, מנהל תחום הבריאות באגף הסחר של שופרסל. את הנתונים הללו צריך לקחת בפרופורציה, לאחר שהיקף המכר של המוצרים הללו מסתכם בשיעור של כ-2% בלבד מכלל מכירות הרשת. המוצרים המבוקשים ביותר- לחמים ולחמניות, עשויים מקמחים שונים כמו קמח אורז, קמח עדשים, קמח סויה ועוד.
כמו ברשתות נוספות, ברבים מסניפי שופרסל הוקמו מתחמי בריאות, שבהם מוצגים גם המוצרים נטולי הגלוטן. אושרי מצביע על מגמה  המסתמנת אצל חברות גדולות כמו אסם, קבוצת שטראוס ויוניליוור, להיכנס לתחום המזון נטול הגלוטן. הדבר בא לידי ביטוי בין השאר בתחום דגני הבוקר, הפסטות, החטיפים למיניהם ועוד. לצדן של החברות הגדולות פועלים גם מפעלים קטנים ומאפיות, אשר בניגוד לחברות הגדולות פעילותם מצטמצמת לייצור מוצרים נטולי גלוטן בלבד. אושרי מאיוסט מציין, כי סגמנט החטיפים תורם רבות לגידול השוק הזה, לאחר שבשנים האחרונות יש מודעות רבה יותר לרגישותם של ילדים לגלוטן. אלה, כידוע,  צרכנים גדולים של חטיפים דוגמת במבה, צ'יפס,  בייגל ואחרים.

המחיר לא השתנה
על רקע זה אפשר לראות גם את המהלך הכולל שהובילה  באחרונה קבוצת שטראוס להוצאת הגלוטן מכלל החטיפים המלוחים. מעתה, כל מוצרי הילדים - תפוצ'יפס קידס,  צ'יטוס  ושוש - הם נטולי גלוטן. אודי מלמד, מנהל מערך האיכות בשטראוס ישראל, אומר כי הקבוצה פועלת, מתוך אחריות חברתית,  להרחבת מעגל המוצרים נטולי הגלוטן מתוצרתה.  "פחות חשוב לנו אם זה שוק קטן או גדול  - הוא מדגיש - חשוב לנו לתת פתרונות  לצרכנים שלנו ולכלל הציבור". יש להניח, שהתפתחותו המהירה של השוק הזה בשנים האחרונות  ודאי לא נעלמה מעיניהם של ראשי הקבוצה.
בשנים האחרונות חל בקבוצת שטראוס גידול מואץ  במספר המוצרים  נטולי גלוטן ומספרם מגיע לכדי 123. מלמד מדגיש, כי המוצרים הללו מיועדים הן לצרכנים חולי צליאק ובעלי רגישויות מיוחדות והן לציבור הרחב. מוצר שהפך להיות נטול גלוטן כבר לא ייוצר במתכונת הקודמת, שבה עדיין הכיל גלוטן.  גם לאחר ההסבה המחיר של המוצר לא משתנה.

הפתרון - מפעל בתוך מפעל
תהליך ההסבה אינו פשוט, מאחר שמדובר במפעל שלצד מוצרים נטולי גלוטן ממשיך לייצר גם מוצרים אחרים המכילים גלוטן.  גם אם אין מדובר תמיד  בפיתוח מוצר חדש לחלוטין, נדרשת כאן יצירת סביבת עבודה חדשה, כדי להפריד בין שני סוגי המוצרים הללו ולהבטיח כי  הצרכן יקבל מוצר נטול גלוטן במאה אחוזים.
כך, למשל,  היה צורך להפריד בין קו לייצור פסטה המכילה גלוטן, לבין הקו לייצור  הסלטים נטולי גלוטן, מחשש שחלקיקי גלוטן יעברו מקו הפסטה  לקו  הסלטים. הפתרון שנמצא במקרה זה -  העתקת קו הייצור של הפסטה והקמת מפעל בתוך מפעל, תוך יצירת בידוד מתאים. מהלך דומה ננקט גם לגבי מפעל המלוחים. בתחום אחר - חטיפי שוקולד - הבעיה שונה. כאן מייצרים  על אותו קו ייצור מקופלת ללא גלוטן  וגם  פסק זמן, המכיל גלוטן. הפתרון נמצא על ידי הפסקת העבודה בין מוצר למוצר,  וניקוי יסודי של סביבת העבודה כדי להעלים כל סימן לחלקיקי גלוטן.  "כל המהלכים הללו מגדילים את העלויות בעשרות מיליוני שקלים  וגם לגמישות יש מחיר" - מדגיש אודי מלמד. " מכל מקום, ההחלטה האסטרטגית שלנו היא שאין מעלים את המחירים. גם כאשר מוצר הופך לנטול גלוטן הוא נמכר באותו מחיר".

"הצרכנים הם קהל שבוי"
במסגרת פעילותה בשוק הזה,  יצאה שופרסל עם לחמים ולחמניות במסגרת המותג הפרטי של הרשת, כך שמחיר לחם נטול גלוטן 14.90 קרוב למחירו של לחם רגיל (לא אחיד). מחיר מותגים אחרים, נטולי גלוטן,  ברשת יכול להגיע גם לכדי 20-21 שקלים לככר ואף למעלה מזה.
"בנושא זה  חל באחרונה שיפור – מציין  אושרי מאיוסט -  בעבר נשקל מחירם של המוצרים הללו בזהב. בשנים האחרונות,  בעקבות גידול  השוק, חלה ירידה משמעותית במחירים". עם זאת  הפער עדיין נשמר, ולדעת כמה מן הצרכנים עמם דיברנו הוא עדיין גדול, גדול מדי. "למראה הפערים הגדולים, עולה בי התחושה שהיצרנים והספקים בתחום הזה עדיין רואים  בנו הצרכנים משום קהל שבוי"- אומרת י. סבתא לנכדה חולת צליאק.
מבחינתם של הצרכנים, המחירים הם נקודה כאובה למדי. "עבור חלה נטולת גלוטן לשבת אני נדרש לשלם 19-21 שקלים בעוד חלה רגילה עולה בין 7 ל-10 שקלים"- אומר פ., עמית למקצוע של כותב שורות אלה, שחלה בצליאק לפני  20 שנה.  במוצרים אחרים הפערים קטנים יותר וכל הניסיונות  שנעשו בעבר לסבסד במסגרת החוק מוצרים המיועדים לחולי צליאק, נקלעו לפי שעה למבוי סתום. "ועדה בינמשרדית שהקימה בזמנו שרת הבריאות לשעבר  יעל גרמן, גיבשה שורה של הצעות בנושא, שהועברו לשר הבריאות הנוכחי. עד היום טרם קבלנו מענה  לתביעתנו לסבסד שורה של מוצרים בסיסיים עבור חולי צליאק"- אומרת רקפת שפר, מייסדת העמותה של חולי צליאק. סבסוד כזה נהוג באנגליה ובמדינות נוספות.
שפר מודה שבשנים האחרונות ירדו המחירים, לאחר שגברה המודעות למחלה, שחקנים נוספים נכנסו לתחום, מספר המוצרים גדל  וכוחות השוק עשו את שלהם. "עד לפני כמה שנים נאלצנו לכתת רגליים לחנויות מרוחקות והיינו מוכנים לשלם כל מחיר עבור המוצרים הדרושים. מבחינה זאת חל שיפור ניכר, אבל המחירים עדיין מעיקים עלינו, בעיקר על משפחות נצרכות". רקפת, שבנה ובעלה הם חולי צליאק, מעריכה כי המחיר הנוסף שחייבים החולים לשלם עבור מוצרים נטולי גלוטן, מסתכם בכ-300 ₪ בחודש לאדם. ע., אם לילדה חולת צליאק, סבורה כי הסכום עשוי להגיע גם ל-500 שקלים בחודש.  "צריך להבין - היא מוסיפה - שחלק מן המוצרים הללו  משמשים את כל בני המשפחה, מאחר שקשה לנהל 2 מטבחים ולהכין מדי יום שני תפריטים נפרדים -  אחד לחולה ואחד לבני המשפחה הבריאים".
"מחיר הטעות – התנחלות בשירותים"
ברור לכל, כי חולי צליאק אינם יכולים להתפשר בכל הנוגע לתפריט שלהם. "אם חס וחלילה לא נזהרתי וטעמתי בטעות מאכל שיש לו קשר כלשהו לקמח חיטה אני משלם על כך  בריבית דריבית  -  אומר פ. -  למחרת אני מתנחל בשירותים לכל אורך היום". פ., שהוא שומר מסורת, נמנע  מכל תקרובת שמוגשת במסגרת הקידוש בבית הכנסת." כל התקרובת הזאת מעורבת בפריטים גדושי גלוטן כמו בייגלך, קרקרים ולחמניות, די שדג מלוח שממנו טעמתי יגע במוצרים הללו, כדי שלמחרת אהיה מנוטרל".
מדוע המוצרים נטולי הגלוטן יקרים יותר? את התשובה לכך קבלנו במהלך ביקור במאפיית בר - אל שבשרון המייצרת אך ורק מוצרים נטולי גלוטן. "אנו נדרשים לעמוד בתקנים מחמירים שהעמידה בהם כרוכה בהוצאות ניכרות" - אומר  מנכ"ל בר- אל, תומר בר - מאיר.  "במסגרת התקנים, די בגרם אחד של  גלוטן בתוך עיסת בצק במשקל  של 50 קילו, כדי לפסול את כל העיסה!" המפעל מפוקח על ידי משרד הבריאות וכל תהליך הייצור נתון במעקב מתמיד. רמת ההשקעות בתשתית יקרה כאן מאשר במפעל רגיל, כיוון שאי אפשר לעבוד עם ציוד סטנדרטי. ומעבר לכך, מחיר הקמחים והאבקות שבהן משתמשת המאפיה הזאת גבוה פי 4 ויותר מן המחיר שמשלמות מאפיות רגילות תמורת הקמח שמשמש להן לאפייה. לדברי תומר בר- מאיר, להכנת המוצר הכי פשוט  של המאפייה  נדרשים 15 סוגים של קמחים, אבקות וחומרים פונקציונליים. בין השאר נדרשת המאפייה לרכוש גם חומרים, שאמורים להחליף ולחקות את הגלוטן החסר כאן, לצורך "הדבקת" כל רכיבי הלחם וגיבוש המרקם שלו, מה שעושה הגלוטן בלחמים ודברי מאפה רגילים. לדברי תומר, מחירם של החומרים הללו נע בין 15 ל-40 שקלים לקילו.

 "קשה להתייעל בנתונים הקיימים"
הביקוש הקטן יחסית למוצרים נטולי גלוטן מעיק מאד על מפעלים קטנים דוגמת מאפיית בר-אל, שמעסיקה כעשרים עובדים וטכנולוג מזון.  כאן מייצרים כמה עשרות אלפי מוצרים בחודש, כאשר מספר העובדים ליד קו הייצור זהה ואפילו גדול ממספר העובדים ליד קו ייצור של מאפיה גדולה, שמייצרת  10 אלפים ככרות בשעה. "מבחינה כלכלית אין הצדקה לרכישת ציוד כזה, שתוך שעתיים- שלוש יכול לספק לנו את כל הייצור החודשי. כתוצאה מכך - מדגיש תומר - אנחנו עובדים בשיטות פחות יעילות, שמייקרות את המוצר".
 עפרי בר-מאיר, המשמשת כמנהלת השיווק של המאפיה, מציגה בפנינו  מגוון רחב של מוצרים כולם נטולי גלוטן מתוצרת המאפיה: לחמים מסוגים שונים, לחמניות ודברי מאפה, פסטות, עוגות ועוגיות וגם פירורי לחם, מצרך מבוקש מאד על ידי צרכני המוצרים נטולי הגלוטן. כאן מחיר חבילת פירורים הוא כ-16 שקלים. לצורך השוואה - מחיר חבילה רגילה בסופרמרקט כ-6 שקלים. "אצלנו - מעירה עפרי -  הפירורים עשויים מלחם אמיתי". מאפיית בר-אל מתהדרת  בפיתוחו של לחם קל עם צ'יה, לחם מופחת קלוריות - 155 קלוריות ל-100 גרם. מחירו לצרכן כ- 20 שקלים. 
"האורחים ירגישו כמו בבית"
הציבור הצורך מוצרים נטולי גלוטן יכול להתנחם במגוון הגדול של מוצרים, שהולך וגדל מדי שנה. "אני לא מרגיש שום מחסור במוצרי מזון, כמעט לכל מוצר רגיל יש תחליף, הבעיה היא כמובן המחיר"- אומר פ. את המוצרים הדרושים לו ניתן כיום  להשיג במרבית הסופרמרקטים ובחנויות טבע. במקביל, גדל גם מספרם של בתי הקפה והמסעדות  שמציעים תפריט נטול גלוטן.
המודעות למזון נטול גלוטן חדרה היטב גם לבתי המלון, אליהם מגיעים מחזורים של נופשים מכל רחבי הארץ. "אם בעבר היה לנו  בשבוע בקושי אורח אחד הסובל מצליאק או מרגישויות אחרות, כיום מספרם מגיע לכדי כ-20  בשבוע"  -  אומר אסף בוזגלו, השף של מלון המלך שלמה באילת ועד לא מכבר השף של מלון רויאל גרדן, אף הוא באילת. "לעתים, הקשר שלי עם האורח נוצר כבר בעת ההזמנה, לפני בואו למלון, ואז אני  שומע על בעיותיו ומסביר לו את הסטנדרטים המקובלים במלון בנושא זה". אורחים שמדווחים על הבעיה עם בואם, מופנים  לשף והוא יחד עם הסו שפים מגבשים בצוותא עם האורח את מסגרת התפריט המוצעת. "העיקרון שמנחה אותי -  מדגיש אסף - הוא שהאורח ירגיש אצלנו כמו בבית ונוכל להגיש לו  ולילדיו את המאכלים האהובים עליהם".

בישול נפרד והגשה בצלחות אישיות
הגלוטן הוא מרכיב שנמצא בשימוש נרחב  במפעלי המזון ומסיבה זאת יש סכנה שמוצרים רבים שאין להם כל קשר לקמח או דגנים יכילו גלוטן נסתר, ויפגעו בחולים. החשש הזה הוא שהניע את אסף לשמור במקרר נפרד במשרדו מוצרים המיועדים לחולי צליאק, שרק לו ולסו שפים יש אליהם גישה. חלק מן המנות החמות, כמו שניצלים ופסטות,  מבושלות  ומוכנות במחבתות וסירים מיוחדים, בנפרד משאר המאכלים המוכנים במטבח, והן מוגשות בצלחות אישיות על ידי הסו שפים לאורח בחדר האוכל. "בכל מה שקשור לנושא הגלוטן אנחנו לא לוקחים סיכונים - אומר השף בוזגלו - הרי מדובר פה בשלומם ובריאותם של האורחים  שלנו". הטיפול האישי באורחים מנועי הגלוטן נמשך בחדר האוכל. בכניסה, ממתין הסו שף לאורח ומציג לו את התפריט שהוכן עבורו. לאחר מכן הוא עובר עמו ליד דוכני המזנון ומפרט באוזניו  מה מותר ומה אסור לו ליטול לצלחת.
במהלך שהייתי  באחד מן המלונות באילת, חזיתי  מקרוב בליווי הצמוד שבו זכה עמיתי  פ. מצד הסו שף והשף. המאכלים שהוגשו לו אישית על ידם עוררו את קנאת שאר המסובים לשולחן  ופ. הציע  גם לנו לטעום מהם. טעמנו ולהפתעתנו התברר לנו  שאוכל בריא יכול גם להיות טעים, מאד טעים. 
רקפת שפר  סבורה, כי התמונה הזאת ורודה מדי ואינה משקפת נאמנה את המצב השורר בארץ. "לצערי - היא אומרת - בלא מעט מלונות, בתי הארחה, מסעדות ובתי קפה עדיין אי אפשר למצוא מזון נטול גלוטן. המודעות לנושא אמנם גדלה בארץ, אבל עדיין לא חלחלה לכל שכבות הציבור".  א.ב.  חולה צליאק מזה 8 שנים, כבר למד את הלקח  והוא אינו מסתפק בהבטחות שהוא מקבל מנציגי מסעדות שבהן הוא מבקש לבקר, כי התפריט שלהן כולל גם מאכלים נטולי גלוטן. מאז שחלה בצליאק אימץ לו את הכלל הבא. "ליתר ביטחון - הוא מספר -  לפני כל יציאה למסעדה  אני מצטייד בכמה פרוסות של לחם נטול גלוטן, שמא לא יימצא עבורי לחם כזה במסעדה. וכבר היו דברים מעולם".

על צליאק, גלוטן ומה שביניהם
צליאק, בעברית "כרסת", על שם  אחד הסימפטומים המוכרים בילדים (בטן תפוחה), היא מחלה אוטואימונית*, המתבטאת בעקבות אכילת גלוטן.  הגלוטן הוא חלבון הנמצא בדגנים - חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. אכילת הגלוטן חושפת את המעיים לתגובה אוטואימונית שבעקבותיה הגוף תוקף את רקמותיו שלו, ובראש ובראשונה - את רקמת המעי הדק.
הד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה כללית מחוז מרכז, מצביעה על שורה של סימפטומים שמהם סובלים החולים בצליאק: שלשולים או עצירות, כאבי בטן, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, עייפות, דלדול שרירים, מצב רוח רע, אנמיה, חיוורון, הפרעה בתפקודי הכבד, בעיות בבלוטת התריס ועוד.  תסמיני המחלה השתנו  בשנים האחרונות: היום נראית פחות התמונה הקלאסית של הילד עם הבטן התפוחה והשלשולים ויותר חולים שסובלים רק מאנמיה או מתלונות לא ספציפיות, שמאובחנות בטעות כ'מעי רגיז'. ידוע היום ש-17% מהמאובחנים כסובלים מ'תסמונת המעי הרגיז' הסתובבו שנים עם אבחנה מוטעית ובעצם היו מאז ומתמיד חולי צליאק.
ד"ר  רלי אבל,  מהו הטיפול בחולי צליאק?
הטיפול היחיד המרפא לרוב את כל התסמינים (אך אינו מרפא את המחלה), הוא הימנעות קפדנית מאכילת מזונות המכילים גלוטן. המזונות מהם יש להימנע מכילים חיטה, שעורה ושיפון. מזונות המכילים תירס ואורז אינם מכילים גלוטן, ואותם יכולים החולים לצרוך בחופשיות. לגבי שיבולת שועל הדעות חלוקות, ולכן ההמלצה הרשמית כיום לחולי הכרסת היא להימנע מצריכה של שיבולת שועל עד להבהרת הסוגיה. יש להקפיד על דיאטה ללא גלוטן במשך כל החיים, ללא פשרות.
דומה שבאחרונה גדלה האוכלוסייה שחבריה  צורכים מוצרים נטולי גלוטן, למרות שאינם חולים בצליאק?
אכן, זו אוכלוסייה שיש לה רגישות לגלוטן וחבריה סובלים מסימפטומים דומים של כאבי בטן, אי נוחות גזים, נפיחות בבטן, שלשולים ולעיתים גם עצירות. לכך נוספים לעתים גם כאבי מפרקים, כאבי ראש, דיכאון וחרדה. כאשר הם מפסיקים לחלוטין  לאכול מאכלים עם גלוטן הסימפטומים נעלמים. לאנשים האלה מומלץ לצרוך מזונות כגון אורז, תירס,קינואה, אמרנט וסויה. לעתים, די בהפסקה של צריכת מוצרים עם גלוטן כדי שהסימפטומים הללו ייעלמו ולעתים צריך להפסיק גם צריכת סוכרים ואלכוהול. כל אדם צריך להיבדק לגופו, כדי לאתר מה גורם לסימפטומים הללו.
האם מזונות נטולי גלוטן יכולים לשמש כדיאטה להרזיה למשל?
לא נראה לי שדיאטה ללא גלוטן עוזרת להרזיה. גם כאן כל מטופל - לגופו. לכל אדם יש להתאים את הדיאטה לירידה במשקל לפי מצבו האישי. אינני מאמינה בדיאטות "שטאנץ" שעושות ניסים ופלאי פלאים....

* מחלה המתאפיינת בכך שתאי מערכת החיסון  מאבדים את הסבילות החיסונית ותוקפים תאים ורקמות של הגוף עצמו במקום לתקוף פולשים חיצוניים.

מצפון הגיעה הבשורה
תלמידי מגמת הביוטכנולוגיה בבית הספר התיכון דנציגר –דרכא בקרית שמונה, זכו   באחרונה במדליית כסף בתחרות פיתוחים בינלאומית של אוניברסיטת M.I.T בארה"ב. התלמידים הציגו פיתוח מהפכני של חיישן לזיהוי גלוטן במזון. הערכה פועלת בדומה לערכה לבדיקת הריון ומאפשרת לחולים לבחון כל מאכל. השיטה - טובלים קיסם באוכל ומניחים את קצה הקיסם על משטח מיוחד. אם האוכל מכיל גלוטן יופיע קו אדום על המשטח. הפיתוח הזה עשוי לשמש פתרון  למיליוני חולי צליאק בכל רחבי העולם.

המקור: ממון, ידיעות אחרונות


 
 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים