מבזק  חדשות
 
הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
חושבים מחוץ לקופסה
 
25/11/15
דיתה שמואלי, שירות מזון+ 


 
 

חושבים מחוץ לקופסה

מדובר במיזם מקצועי וחברתי: הקיצ'ן סטודיו עוסק בהכשרתה של אוכלוסיה בסיכון, למקצוע הטבחות  ושילובה בשוק המסעדנות המקומי. לאחרונה, במהלך חג סוכות, הקימו בבית הספר את הסוכה החברתית קולינרית.
בימים אלו, כשהפערים החברתיים גדלים, הקימו בבית הספר לבישול -הקיצ'ן סטודיו, מודל כלכלי חברתי ייחודי באמצעותו אוכלוסיה המשוועת לעבודה ופתח לחיים חדשים, מקבלת קורס בישול מקצועי בחינם, המסובסד על ידי מסעדנים ובעלי מטבחים מוסדיים (בתי מלון, בתי חולים, בתי אבות וכד'), ואלו בתורם מקבלים לידיהם עובדים חדשים וכשירים, המחויבים לסטאז' במסעדה במשך תשעה חודשים בשכר המינימום. מדובר ב-- win win  בו כל הצדדים מרוויחים.
איתי פרקש, הבעלים והמנהל בפועל של מיזם "קיצ'ן סטודיו", עבר דרך ארוכה: מקצין בצבא קבע, דרך שנים ארוכות כשף במסעדות נחשבות,  ועד למציאת היעוד האישי שלו בהקמת המיזם הייחודי של הקיצ'ן סטודיו- העוסק בהכשרתה של אוכלוסיה בסיכון, למקצוע הטבחות  ושילובה בשוק המסעדנות המקומי.

שנתיים של פעילות

כבר למעלה משנתיים שהקורסים של קיצ'ן סטודיו פועלים בכל רחבי הארץ, ובהצלחה מרובה: מאות של בוגרים, ממובטלים של משרד התעסוקה, דרך אוכלוסיות חרדיות שנפלטו מהלימודים בישיבה כמו גם חיילים בודדים ועולים חדשים עם סיפורי רקע קשים, סיימו את הקורס בהצלחה ושולבו במסעדות היעד בערים: רחובות, יבנה, חיפה, תל אביב, באר שבע, דימונה, אילת, טבריה, מגדל העמק, קריית מלאכי, בני ברק, וצפת. בירושלים נפתח אף קורס מיוחד המתאים לאוכלוסיה החרדית.

עבור המטבחים המוסדיים מהווה כיום בית הספר של הקיצ'ן סטודיו, תחליף מצוין לבתי הספר לבישול שנסגרו כדוגמת תדמור, כמקור המספק תלמידים מקצועיים, וזאת על רקע מחסור חמור בטבחים שנוצר בענף עקב סגירתם של בתי הספר המקצועיים וכמו כן על רקע סגירתם של קורסים מקצועיים לבישול של משרד העבודה. 
מספר על כך אריאל רביבו, מחברת GF@B SERVICE, המתמחה בהשמת עובדים למטבחים מוסדיים, שבין השאר שיבצה שלושה מבוגרי הקיצ'ן סטודיו למטבחי מלון לאונרדו, מרשת פתאל שבחיפה: "הקיצ'ן סטודיו הינו פרויקט מבורך שמצד אחד מסייע לנו, המעסיקים במטבחים המוסדיים והמסעדנים לענות על מצוקת המחסור בטבחים ולקבל לידינו תלמידים שעברו הכשרה מסודרת והגיעו לאינו לאחר מיונים קפדניים, ומנגד מאפשר לתלמידים לפתוח בקריירה חדשה ולמצוא את מקומם בחברה".
גם צה"ל נעזר בקורסים של הקיצ'ן סטודיו ומפנה חיילים וחיילות מיחידת המכ"ם שלושה חודשים לפני שחרורם אל הקורסים על מנת שאלו ישתלבו בשוק העבודה מייד עם צאתם לאזרחות.
מקום מיוחד שמור גם למגזר החרדי, עם קורסים ייעודיים לאוכלוסיה זו ושילובה במטבחים כשרים בארץ ובחו"ל (למשל במטבחי בתי מלון באומן שבאוקראינה).

אות הפוד רבולשיין של ג'יימי אוליבר

לאחרונה קיבל המיזם המצליח את תואר שגריר ישראל של ה "פוד רבולושיין" מהשף הבריטי הפופולארי- ג'ימי אוליבר. ג'יימי הקים ב-2005 את היוזמה  Feed Me Better שמטרתה הייתה להכניס אוכל מזין לבתי ספר באנגליה. בעזרת תוכניות טלוויזיה דוקומנטריות שצילם בבריטניה ומאוחר יותר גם בארה"ב הצליח ג'יימי לעשות שינוי של ממש בהרגלי האכילה של ילדים ונוער כחלק מהמלחמה בתופעת השמנה בקרב בני נוער וכאנטיתזה לג'אנק פוד.מידי שנה מחולק התואר היוקרתי לארגונים קולינריים שונים ברחבי העולם, כאות לכך שהם מחויבים להנחיל תזונה בריאה במדינה בה הם פועלים. הקיצ'ן סטודיו זכה לאות מכובד זה ומחויב לערכים אלו בכל פעילותיו.

עסק חברתי העוסק בשיקום על רקע סוציאלי מול עמותות – מה משתלם יותר למדינה?

האם שאלתם את עצמכם פעם כמה עולה למדינה לשקם עבריין , אסיר לשעבר, או נרקומן, או אפילו רק להחזיר מובטל כרוני למעגל העבודה? מדובר בעשרות אלפי שקלים בשנה שמוקצים לליווי סוציאלי, אבטחת הכנסה או דמי אבטלה, קורסים מקצועיים, סיוע משפטי ורפואי וכמובן כל זאת בהנחה שהמועמד לשיקום אכן משתקם ולא חוזר אל מעגל הפשע/סמים/ רווחה. (בחישוב גס: מובטל כרוני מגיל 24 ועד גיל הפנסיה, שאינו חוזר למדינה עולה למדינה  מיליון שש מאות אלף ₪!)
לרשות המדינה עומדים משאבים מצומצמים ביותר המופנים לשיקום וקידום אוכלוסיות מוחלשות ואת מקומם תפסו לא פעם באופן מסורתי העמותות.
בשנים האחרונות חלה מהפכה שהולכת וצוברת תאוצה בתחום, בדמותם של העסקים החברתיים, והקרנות החברתיות; אלו הביאו רוח חדשה וחלוצית לזירה החברתית, ומה שפחות ידוע זה שבמודל החדש שיצרו חוסכים העסקים החברתיים למדינה עצמה מילוני שקלים. העסק החברתי בהיותו קודם כל עסק, חייב להוכיח קודם רווחיות, כלומר,  ההצלחה של "הלקוחות" המשוקמים היא ישירות הצלחה של העסק ומקרינה עליו. לעומת העסק החברתי העמותות לא מייצרות בפעילותן רווח עודף, ועוסקות בעצם ב"שימור לקוחות".
הבדל נוסף וחיוני לכלכלת המדינה: העמותות נשענות על תקציבים של המדינה/ תרומות, ואינן משלמות מיסים,  העסק החברתי ממומן על ידי עצמו/ לקוחותיו, ויתרה מכך מחזיר מיסים למדינה – הן בתצורת מיסים שהעסק עצמו משלם, והן באמצעות מיסים שמשלמים מחדש החוזרים למעגל העבודה ואף מפסיקים לקבל מהמדינה אבטחת הכנסה, חיסכון בעובדי סוציאליים, שיטור וכד'. 


כך נולד הרעיון


איתי פרקש - שף ומקים " קיצ'ן סטודיו" מספר על המיזם "נולדתי וגדלתי ברמת אביב – בסביבה מאוד תומכת ומגוננת. כשהגעתי לצבא  אותה "בועה" מגוננת התנפצה בפני כשהבנתי שאין בחברה שלנו באמת שוויון הזדמנויות.
פגשתי אנשים, מוכשרים ומלאי קסם, אך חסרי כישורים להתמודד כדי להשיג את מטרותיהם.ייחסתי זאת לחוויות של חוסר הצלחה בעברם ולציפיות נמוכות מראש מעצמם.  חוויה אישית שעברתי בשירותי הצבאי, כאשר בעצמי עברתי סוג של "כשלון" אישי" כאשר נופיתי במבחנים הסופיים של קורס הקצינים בבה"ד 1 אותו כמעט סיימתי. בהחלטה שנראתה אז לרבים תמוהה החלטתי להתחיל מחדש את הקורס (תהליך שנמשך חמישה חודשים נוספים), מה שהאריך למעשה את שירות הקבע שלי, ואילץ אותי גם לוותר על הרבה מהאגו. בפעם השנייה סיים איתי את הקורס, ואף את ההשלמה החיילית כצוער למופת, ולאחר מכן שירת בקבע כקצין.
בגיל 24 השתחרר מצה"ל  והתמסר לתחום העיסוק אחריו היה כרוך עוד מילדות: הבישול.  לאחר שסיים קורס לימודי "אה-לה קארט" בתדמור, התחיל לעבוד במסעדות מהשורה הראשונה בישראל:. בנוסף לעבודתו במסעדות – עבד איתי גם  בענף נוסף של תחום ההסעדה- באולם האירועים קסיופיאה, ושם נחשף עוד יותר לתופעה אליה כבר היה מודע במטבחים של המסעדות המובילות בהן עבד קודם לכך:  מחסור מתמיד בכוח אדם של טבחים ושפים – תופעה שרק הלכה והחמירה עם השנים עם ביטול בתי הספר המקצועיים כפועל יוצא של ועדת דוברת. "ועדת דוברת"- שחלה חמש שנים קודם לכן,  גרמה לביטול בתי הספר המקצועיים, וכתוצאה מכך נוצר מחסור חמור במשק בידיים מקצועיות בתחומים כמו ספרות, מכונאות רכב, ובעיקר בטבחות. "עוד כשף במסעדות ידעתי שברגע שארצה לבנות לי צוות , אצטרך ממש לבקש טובות מטבחים שאני מכיר כי תופעת המחסור בידיים עובדות גדולה בתחום, זה היה נראה לי אבסורד על רקע כך שנתוני האבטלה במשק דווקא ירדו – והציגו תמונה שונה של אלפי מחפשי תעסוקה, אך חסרי הכשרה מקצועית.
עם הולדת ביתו הבכורה התחיל איתי להרגיש שמיצה את עצמו בתחום הבישול פרופר, והוא מחפש נתיב חדש שישלב את אהבתו לבישול עם חזון, ערכים וגם יכולות דידקטיות שגילה בעצמו.
"קיצ'ן סטודיו" – בית הספר לבישול אותו פתח לפני כשבע שנים, נולד בתחילת דרכו כמקום המעביר סדנאות בישול לילדים ומבוגרים בכל רחבי הארץ.
לאחר שהגיע לפריסה ארצית  עם רשת מדריכים ומטבחים, הרגיש איתי כי עדיין הוא מחפש את "המרכיב החסר" – זה שיגרום לו באמת להתעורר בבוקר עם תחושה של התפעמות ושליחות .
כמו רוב הדברים הטובים גם הזדמנות זו נקרתה בדרכו כמעט במקרה.
"יום אחד התקשרו אלי מתוכנית "הילה"  במודיעין עילית– הם חיפשו גוף שיעביר אצלם קורסים בטבחות לנוער בסיכון, ברחבי הארץ. למרות הקושי של עבודה עם בני נוער אלו, הלכתי והתאהבתי בהם מיום ליום , וידעתי שיותר מכל אני רוצה לסייע ולשלב אותם בשוק העבודה.
במהלך שנים אלו התפרש איתי על תוכניות הילה, ותוכניות נוספות לעבודה עם נוער בסיכון והעמיק את תובנותיו לגבי עבודה עם אוכלוסיות מוחלשות.
הענף אמנם סבל באותן שנים ממחסור קבוע בידיים עובדות, אך המשבר האמיתי החל עם סגירת בתי הספר הגבוהים לבישול, שסובסדו על ידי המדינה – והנפיקו לשוק מידי שנה מאות טבחים בוגרים.  ואז יצאה תכנית החכות של נפתלי בנט – וסתמה גם את הגולל עבור מובטלים בוגרים וחסרי הכשרה.
עד לימי כהונתו של בנט במשרד התמ"ת - היה זה משרד התעסוקה שהיה אחראי על קורסים הכשרתים למובטלים, בניהם גם קורסים לטבחות:  אנשים שהגיעו ללשכת האבטלה ורצו לעבור הסבה מקצועית יכלו ללמוד בבתי ספר כמו "תדמור", "רימונים",  או רשת "מלונות דן" ולהשתלב לאחר מכן בענף ששיווע גם כך, כאמור,  לידיים עובדות. בתי הספר התיכוניים המקצועיים כבר נסגרו קודם לכן, ולכן היו המובטלים שעברו הכשרה מטעם משרד העבודה – מקור לידיים עובדות בענף. עם כניסתו של בנט לתפקיד - בוטל הסבסוד של הקורסים המקצועיים על ידי המדינה. משהגה בנט את "חוק החכות", כוונתו הייתה לעודד את קהל "הבלתי מועסקים"  לקבל ממנו "חכות" כלומר כישורי תעסוקה,  ולא דגים, כלומר דמי אבטלה.
בנט הבטיח מענק לכל מי שיממן בעצמו את הלימודים וישתלב בשוק העבודה, במשך שנה. למרות הכוונות הטובות, בפועל מה שקרה הוא שביטול  הסבסוד של ההכשרות המקצועיות גרמו  לכך שרובם המכריע של אלו שהיו מעוניינים בלימודים כאלו מבין השכבות המוחלשות בכלל לא היה כסף למימון הלימודים (30,000 ₪ בממוצע) והם נותרו בלתי מועסקים, וגרוע מכך בתי הספר לבישול קרסו מאחר והם לא קיבלו עוד סבסוד מהמדינה. בזה אחר זה נסגרו  המסלולים הציבוריים בבתי ספר לבישול כדוגמת "תדמור" , "רימונים" ועוד.
בוואקום שנוצר החליט איתי שכבר רכש מיומנות רבה בהכשרת בני נוער בסיכון במסגרת פרויקט "הילה" להיכנס  - ולהפוך למעשה לשחקן ראשי במערכה: כאשר הוא מכשיר בעצמו דורשי עבודה המעוניינים להיכנס לתחום הבישול בקורס מקצועי הנפרש על פני חודש וחצי, חמישה ימים בשבוע לסירוגין: יום במסעדת היעד אליה משולב התלמיד, ויום לימודים בקורס בו ניתנים כל לימודי הליבה לבישולי הטבחות. עם סיום הקורס זוכים התלמידים  לליווי צמוד לאורך כל תקופת ההכשרה במסעדהשנמשכת במשך תשעה חודשים. הקורסים ניתנים חינם לתלמידים, וממומנים על ידי מסעדות היעד אליהם מופנים הבוגרים. התלמידים בתמורה מתחייבים להתמיד ולעבוד במסעדות בהן הם משולבים עם תום הקורס במשך תשעה חודשים בשכר מינימום. בעלי המסעדות שמחים מאוד על היוזמה ופונים מיוזמתם לקיצ'ן סטודיו, מכל רחבי הארץ על מנת לשלב בוגרים בתוך המסעדות.

 

 


הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים