מבזק  חדשות
 


 
Wine Israel


מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
מלחמת העולם הראשונה ומהפיכת המזון
21/12/16
שירות מזון+ 

 
 
מלחמת העולם הראשונה, שבימים אלה מציינים לה 100 שנים, שינתה את העולם לא רק מבחינה מדינית, צבאית כלכלית וחברתית – אלא גם מבחינת תעשיית המזון שהושפעה מהמלחמה הרבות.

ד"ר דן בראל
------------------
ד"ר דן בראל הוא המנהל המקצועי של חב' ביו קאר יועצי בטיחות מזון


בכל רחבי העולם מציינים בכנסים, תערוכות וטקסים 100 שנים למלחמת העולם הראשונה, האיומה שבמלחמות שהעולם ידע עד אז וקטלה לפחות 16 מיליון חיילים ואזרחים. העולם הוטל בקיץ 1914 למערבולת נוראית בת 4 שנים שכללה מוות, הרס תשתיות ברחבי אירופה והמזרח התיכון, תחלואה המונית, ושינוי סדרי עולם. מבלגיה במערב ועד עיראק במזרח. מרוסיה בצפון ועד מדבר סיני בדרום מיליוני חיילים לחמו בכלי נשק שטרם נודעו עד אז כמו מטוסי קרב, טנקים וצוללות. עם זאת המלחמה גם הובילה לפיתוחים טכנולוגיים רבים חלקם אף בתחום המזון.

מחסור במזון

אספקת סחורות מרחבי אסיה ואמריקה לאירופה והמזרח התיכון נפגעה מייד עם תחילת המלחמה בשל מצור ימי שהטילו המעצמות אחת על השנייה שכלל גם שימוש נרחב מצד הצי הגרמני בצוללות ושהביא, לדוגמא, לאובדן של יותר ממחצית מסחורות המזון המיובאות לבריטניה. לכך יש לצרף את צמצום האספקה החקלאית כתוצאה מגיוס החקלאים וסוסי העבודה לצבא והצורך לספק מזון למיליוני החיילים בחזית. ברחבי המזרח התיכון אוכלוסיות רבות נפגעו והגיעו עד כדי רעב. ירושלים הייתה אחת הערים שנפגעו ביותר מהמצב הכלכלי הקשה שחוללה המלחמה, רבים מתו ממחלות ומרעב. המחסור הנוראי בחומרי גלם כמו קמח, חלב, בשר, סוכר הפך את האוכלוסייה האזרחית לענייה, רעבה וחולנית. מאות אלפים מתו בסוריה ותורכיה מתת תזונה.                                                                מרבית הצבאות התבססו על אספקת שימורים כרכיב מזון עיקרי לחיילים בחזית. הטכנולוגיה לייצור שימורי מזון פותחה כתוצאה מבקשתו של נפוליאון לפתח שיטת שימור למזון לחיילים בחזית כמאה שנים לפני מלחמת העולם הראשונה. היבט חשוב נוסף בהתפתחות היכולות לשימור מוצרי מזון היה גילוי עולם החיידקים.

לואי פסטר

 לואי פסטר (1822-1895) היה ביוכימאי פורץ דרך שאחראי במידה רבה על גילוי עולם החיידקים ותפקידם בקלקול מזון מתחילת שנות ה-60 של המאה ה-19. הבנת תפקידם של החיידקים בקלקול מזון והרעלות מזון הביא לפיתוח טכניקות שנועדו להאריך את חיי המדף של מוצרים ולשפר את בטיחות המוצר ואיכותו כמו חימום, הקפאה וייבוש. טכניקות הייבוש של מוצרי מזון שנועדו להוריד את פעילות המים במוצר ובכך להאט את פעילות החיידקים, הפעילות האנזימטית ולא פחות חשוב לצמצם את נפח המוצר ולהקל על שינועו החלו להיות מיושמות שנים ספורות לפני מלחמת העולם והפכו לשכיחות מאד בתקופת המלחמה. ייבוש החלב לכדי אבקה, טכנולוגיה של חב' נסטלה, יצרה מהפיכה של ממש. חיילים ואזרחים קיבלו חלב מיובש שלא הצריך הובלה מקוררת שהייתה מורכבת מאד באותם ימים וכל שנדרשו היה להמיס את אבקת החלב במים ובכך קיבלו מוצר בעל ערכים תזונתיים חשובים. ייבוש מרק לכדי אבקה ולאחר מכן המסתה במים, הליך שחברת קנור החלה בו שנים ספורות לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, הפך גם הוא לשכיח מאד במטבחים הצבאיים.

העצמת תעשיית המזון

תעשיית המזון שהייתה מושתתת על חברות מזון שהיו קטנות ובעלות אמצעי ייצור מצומצמים גדלו מאד בתקופת המלחמה, בעיקר בעקבות ההזמנות הממשלתיות באירופה שניסו להבטיח כמות נאותה ואיכותית של מזון לחיילים. המלחמה וההזמנות הרבות שזרמו ליצרנים הובילו לתהליך שבו חברות המזון רכשו ציוד, גדלו התפתחו ופיתחו שיטות ייצור חדשות. האוכלוסייה האזרחית בייחוד באירופה ובארצות הברית שנאלצה להתרגל במהלך המלחמה למזון תעשייתי החלה במעבר הדרגתי לצריכה של מזון מעובד ותעשייתי. המחסור בחומרי גלם יקרים כדוגמת בשר הביא לפיתוחים שאחד החשובים שבהם היה הנקניקייה הצמחית. ראש עיריית קלן, ולימים קאנצלר גרמניה קונארד אדנאואר, הוטרד מאד מכך שלתושבי עירו לא נותר בשר. המחסור הוליד בראשו את הרעיון לרקוח נקניקייה המורכבת בעיקרה מסויה העשירה יחסית בחלבון ובתוספת תבלינים שונים טעמה אף היה דומה לזה של בשר אמיתי. נקניקיות אלו נקראו באותם הימים 'נקניקיות השלום' ואדנאואר אף רשם פטנט על מוצר זה שמכירותיו לאחר המלחמה אף עלו והרקיעו שחקים במאה השנים האחרונות.
        
נשים עובדות

המהפכה המשמעותית ביותר שחוללה המלחמה היה בשינוי מעמד הנשים. יציאתם של חלק גדול מן הגברים לחזית חייבה לאתר כוח עבודה שיעסוק בייצור תחמושת ומזון זאת כדי להבטיח את שרידותו הכללית של המשק. לשם כך נקראו הנשים שעד פרוץ המלחמה רובן לא הועסקו בעבודות מחוץ לבית, לצאת ולהחליף את הגברים בתעשייה ובחקלאות. יציאתן של הנשים מהבית אל מעגל העבודה לפני מאה שנים חוללה מהפכה בכל תחום שרק ניתן לחשוב עליו כמו החינוך, התעשייה, המדעים והפוליטיקה. גם תחום המזון הושפע מכך רבות כאשר הופעתו של המזון התעשייתי המוכן והארוז אפשר לאישה להפחית את השקעת זמנה בבית ולהפנות את מרצה לאתגרים שונים מחוץ לבית. מלחמת העולם הראשונה שינתה לחלוטין את העולם מבחינה מדינית, צבאית כלכלית וחברתית. גם תחום המזון שהיה בעל משמעות וחשיבות עליונות במהלך המלחמה הושפע מהמלחמה הרבות. תעשיית המזון המודרנית המבוססת על ציוד תעשייתי יקר, מתוחכם, הון אנושי מיומן ותהליכי עיבוד מתקדמים הוקמה בעקבות המלחמה והחלה בהפצת הטכנולוגיות שנועדו להבטיח מזון טעים, בעל חיי מדף ארוכים, ערכים תזונתיים, בטיחות ואיכות גבוהות ובמחיר סביר לכל רחבי העולם. עם זאת צריכת המזון המעובד, שמתוך מטרה לעודד את צריכתו, היה עשיר במלח, סוכר, שומני טרנס, ניטראטים וצבעי מאכל הוביל במאה השנים האחרונות למגפות ההשמנה, סרטן המעי הגס, לחץ הדם הגבוה ומחלות קרדיו-ואסקולריות שונות. האתגר הגדול הבא של תעשיית המזון הוא להשיק מוצרי מזון המכילים רכיבים טבעיים בעלי יכולת למנוע תופעות בריאותיות שליליות אלו.

הקריאה הלאומית: חסוך באוכל!
עופר טלר
----------------
מתוך National Portrait Gallery


עם פרוץ המלחמה, בריטניה מצאה את עצמה מסתמכת על יבוא מזון ממדינות אחרות - כולל ארגנטינה, אוסטרליה, ארה"ב וקנדה. למרות הגנה שספקו ספינות מלחמה של הצי המלכותי על ספינות סוחר שנשאו מטעני מזון חיוניים, הרי שאלה היו קרבן להתקפות בלתי פוסקות מצד צוללות גרמניות קטלניות. אספקת המזון הידלדלה, והממשלה הבריטית יצאה בקמפיין כרזות מסיבי, לשכנע את האוכלוסייה כי יש לעבור למשטר צנע במזון, ורק כך ניתן יהיה לנצח במלחמה.
בשלב מסוים בשנת 1917, נותרו רק ארבעה ימים לאספקת הסוכר שנותר בבריטניה ורק כמה שבועות של אספקה של קמח חיטה יקר. פוסטרים הוצגו על אוטובוסים וקירות, בעיתונים וחלונות ראווה לעיני כל. המסרים היו דחופים ורגשיים:
"נשות בריטניה... חיילנו מכים את הגרמנים על הקרקע. המלחים שלנו מכה אותם על הים. אתה יכול לנצח אותם במזווה והמטבח"...
משרד המזון הבריטי פירסם טיפים להכנת לחם ועוגות באמצעות תפוחי אדמה, או לפת. לאנשים נאמר לאכול מנות קטנות יותר, לגדל ירקות משלהם, ומעל לכל, לא לבזבז מזון בעל ערך.
בגלל ההתרחשויות - היבוא הופחת מחד, ואוכל רב שנשלח לכוחות בחזית - מחירי המזון בחנויות עלו בצורה משמעותית. נפתחו מטבחים לאומיים שהציעו להמונים אוכל זול. ב-1918, חל חוק קיצוב ברחבי בריטניה. תורים ארוכים של נשים וילדים השתרכו מחוץ לחנויות והיו מראה שכיח בערים בכל רחבי אירופה. בבריטניה, לא נרשם רעב, אבל בגרמניה האוסטרו-הונגריה ממשיכות החסימות הימיות שהטילו בעלות הברית - גרמו סבלו אמיתי.
באירלנד - מדינה חקלאית ברובה - יצוא מוצרי מזון, בעיקר בשר בקר, הוגדל כדי לענות על הביקוש למזון במקומות אחרים באימפריה הבריטית.


 

הרשם חינם לקבלת עדכונים!
דואר אלקטרוני *
שם פרטי *
שם משפחה
תפקיד/מקצוע *
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 

ספר דיגיטלי, מגזין דיגיטלי,
קטלוג דיגיטלי, חוברת דיגיטלית

דיגיטלר
המרת חוברות לתצורה דיגיטלית
http://www.digitaler.co.il
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים