מבזק  חדשות
 

 
Wine Israel


מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
חיי המדף של המוצרים - מרכיב חשוב בתכנון האריזות החדישות
 
10/8/16
דיתה שמואלי, שירות מזון+ 

 
 
מדוע המזון מתקלקל? מדוע אנחנו מבזבזים מזון? מהן אריזות למזון עם חיי מדף ארוכים?

מאז ראשית ימיה של תעשיית המזון, אי שם בימיו של האדם הקדמון, אנחנו מנסים להבין מה הסיבה שהמזון שאותו אנחנו אוכלים מתקלקל.  כדי להבין ולמפות את הסיבות לבזבוז מזון כדאי להביט בגרף שפורסם על ידי חברת sealed Air  מהמובילות בייצור אריזות משמרות (החברה ידועה בארץ הרבה בעיקר היותה המובילה בעולם בייצור יריעות בועות).
מבט מעמיק לגרף יבהיר לנו כי  הגורם העיקרי ל"בזבוז" מזון הוא תפוגת תאריך השימוש – תופעה זו החלה להתפתח מאז יצא החוק המחייב את הטבעת תאריך התפוגה על גבי אריזות המוצרים.
כיום, חלק ניכר מהדור הצעיר יודע לבדוק את התאריך ולהודיע להורים: "את היוגורט הזה צריך לזרוק... הגבינה כבר לא טובה"... וכו', צריך לזכור שלפעמים מדובר בסטייה של ימים אחדים בלבד, לפעמים אפילו יום אחד מעבר לתאריך הרשום על האריזה. אלא שאנו מכירים צרכנים רבים אשר ממשיכים לאכול גם לאחר התאריך האחרון לשיווק ומסתמכים  בעיקר על הטעם של המוצר. ראוי להדגיש לדעתנו כי למעט מוצרי בשר דגים וביצים, ניתן לחסוך כסף רב בהסתכלות מפוקחת על תאריך התפוגה.
יחד עם זאת, אם התאריך קצר – אל לנו לרכוש מוצרים בכמויות. כולנו מכירים את משחקי התאריכים בתוך המקררים של רשתות השיווק וראוי שנדע כי ההחזרות ליצרנים בגין תפוגה גם הן עולות כסף (בסופו של דבר, בדרך כלל הדבר מתבטא במחיר ללקוח).
לשם כך נושא חיי המדף של המוצרים מהווה מרכיב חשוב בתכנון האריזות החדישות. במידה רבה הגיעו בעשרים השנה האחרונות להארכת תוחלת המדף של מוצרים רבים, באופן שעקרת הבית לא צריכה לרוץ כל יום למכולת או לחנות הרשת ולרכוש מוצרים. כל זה כפי שציינו, למעט הנטייה המתפתחת לרכישת בשר ודגים טריים ( מוגבלי זמן שימוש). דוגמא למוצר כזה הוא החלב העמיד לסוגיו – שפתר במספר רב של מקומות את נושא השימור לאורך זמן.
למרות כל זאת, מפעלים בארץ הגיעו לרמות ייצור של אריזות בעלות תוחלת חיים ארוכה מאוד – הדבר נובע מהתפתחות מהירה ומשמעותית בטכנולוגיית המזון עצמו, בפעילויות אריזה חכמות (כולל עיקור וMAP) ולא פחות מכך, אריזות מרובות שכבות היודעות לווסת את מעברי הגזים אל ומתוך האריזה.
כיום ישנן  מערכות אריזה היודעות להכניס תערובת גזים לתוך האריזה על מנת להאריך את חיי המדף של המוצר – תהליכים כאלו נמצאים במוצרים רבים שאנו אפילו לא מזהים בסריקה ראשונית, ולפתע, לפי תאריך התפוגה, אנו רואים שמשהו חיצוני נעשה במוצר. חשוב לשים לב שכל התוספים  נעשים לפי כללי וחוקי הבריאות של אותן מדינות בהן מיוצר המוצר ובכפוף לתקנים והנחיות בינלאומיים.
 
במוצרים חקלאיים, נעשה שימוש רב באריזות חכמות בעלות יכולת הארכת חיי מדף באופן המאפשר למשל שימוש בהובלה ימית (הזולה יחסית) לעומת הובלה אווירית – דוגמא מצוינת בסקטור זה הם מוצרי חברת "סטפק" בגליל העליון. דוגמא נוספת בנושא ניטור הטמפרטורות של המוצרים היא חברת GT9 הממוקמת בגליל התחתון ופיתחה מערכות ניטור לטמפרטורה ולחות אשר מאפשרות באמצעים אלחוטיים ואינטרנטיים להשגיח על טמפרטורת המוצרים באריזתם.
השאלה העיקרית – האם בעצם הארכת חיי המדף אנו פוגעים באיכות המוצר, בארומה שלו או בטקסטורה שלו? זהו מרכיב חשוב הנמצא לנגד עיני המתכננים של המזון.
אחד השימושים לפיתוח אריזות למזון עם חיי מדף ארוכים בנוי על קהל יעד מיוחד וגדול: האוכלוסיות העניות ברחבי אפריקה ואזורים מוכי רעב. מאחר ואזורים אלו אינם יכולים להתמודד עם נושא הקירור והאחסון. פותחו, ביוזמת האו"ם וארגונים מקבילים, אריזות למזון היכולות להישמר במשך חודשים רבים ואף שנים ללא  תנאי שימור מיוחדים. יש לכך חשיבות רבה בהצלתם של ילדים רבים באותם אזורים מוכי רעב ומלחמות. - יש לציין בקטע זה את חברת צלף השייכת לקונצרן תדביק ואשר פיתחה ומפתחת אריזות פלסטיות המהוות לכאורה תחליף לקופסאות השימורים המתכתיות.
מהכרה של שוק האריזות למזון בארץ אשר חלקן מיועד גם לייצוא – נושא הארכת חיי המדף מהווה רכיב חובה בתוך תהליך פיתוח המוצר.
אם נחזור לתחילת המאמר, נראה כי אפשר וצריך להתגבר על ההפסדים במזון על ידי טיפול בכל אחד מהרכיבים המצוינים בדיאגרמה כאן. חשוב לומר כי לכל מדינה ולכל תרבות צריכה ההתפלגות ביחס לרכיבי הבזבוז היא שונה, אך  הסך הכול צריך לעורר דאגה, בעיקר מעצם העובדה כי המזון וחלוקתו בעולם מהווה נושא חשוב שאין לזנוח אותו.
בהמשך המדור שלנו ננסה להתמקד במוצרים בודדים אשר שינו את המפה הצרכנית בשל היכולת להאריך את חיי המדף שלהם.
 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 


 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 

ספר דיגיטלי, מגזין דיגיטלי,
קטלוג דיגיטלי, חוברת דיגיטלית

דיגיטלר
המרת חוברות לתצורה דיגיטלית
http://www.digitaler.co.il
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים